PDF
Stel PDF samen

Borstverkleining

Plastische chirurgie

U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstverkleining. De folder heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed om te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Het komt regelmatig voor dat vrouwen last hebben van te zware borsten. Door het (abnormale) gewicht van de borsten kunnen lichamelijke klachten als rug-, nek en schouderpijn ontstaan. In extreme gevallen kan het zelfs moeilijk zijn een passende beha te vinden. Ook bij het sporten kunnen vrouwen hinder ondervinden van hun zware borsten. Als de borsten ook verslapt zijn, kan smetten van de huid in de onderste borstplooi voor komen. Ook kunnen psychische klachten voor komen, zoals schaamtegevoelens. Vaak is sprake van een slechte houding, doordat de vrouw enigszins voorovergebogen loopt, om de grootte van de borsten te verbergen.

Verwachtingen en mogelijkheden

Bij een borstverkleining verkleint de plastisch chirurg uw borsten één of meer cupmaten. Het streven is meestal een cupmaat die bij uw lichaam past. Dit is afhankelijk van uw figuur, vooral van de omtrek van de borstkas. Als u graag een grotere of kleinere cupmaat wenst, kunt u dit altijd bespreken met uw behandelend plastisch chirurg.

Zoals bij elke operatie ontstaan bij een borstverkleining blijvende littekens. Deze littekens lopen rond de tepelhof, van de tepelhof af naar beneden en in de onderste borstplooi. Soms is het mogelijk om een operatie uit te voeren waarbij het litteken in de onderste borstplooi wordt vermeden.

Of littekens mooi of lelijk worden is nooit helemaal te voorspellen. Sommige personen hebben aanleg tot overmatige littekenvorming. In elk geval moet u erop rekenen dat littekens tot een jaar na de operatie rood, dik en stug zijn en pas daarna geleidelijk zachter, soepeler en bleker worden.

Het gevoel in de tepel is vaak tijdelijk minder. In het algemeen is de huid rond verse operatiewonden wat minder gevoelig omdat kleine huid-zenuwtakjes bij operaties worden doorgesneden. Geleidelijk aan herstelt zich het gevoel, maar wanneer de borstklier erg uitgezakt was en de tepel over een grotere afstand verplaatst moest worden, kan het gevoel blijvend minder zijn of heel soms geheel afwezig blijven. Dit is niet altijd voorspelbaar. Het resultaat van een borstverkleining is niet blijvend. Een nieuwe zwangerschap, verder gewichtsverlies of sterke schommelingen in lichaamsgewicht, de tijd en de leeftijd hebben invloed op de vorm van de borsten.

Vóór de operatie

Na het bezoek aan de plastisch chirurg neemt het planbureau contact met u op om u in te schrijven voor de operatie. U krijgt een afspraak voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening, dit kan ook een telefonische afspraak zijn. Op de poli preoperatieve screening wordt ook afgesproken vanaf wanneer u niet mag eten en drinken. Gebruikt u medicijnen? Neem dan een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.

Aandachtspunten vóór de operatie

  • Gebruikt u bloedverdunners? U krijgt dan van uw arts instructies over het stoppen of doorgaan met uw bloedverdunners.
  • Roken is niet toegestaan vanaf 6 weken voor de operatie tot 6 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
  • Voor de operatie mag u alleen paracetamol innemen. Andere pijnstillers, zoals Asprine of Naprosyne, maar ook pijnstillers die u zonder recept kunt verkrijgen, kunnen het risico op bloedingen verhogen.
  • Zorg voor een passende sportbeha in uw cupmaat, het liefst met voorsluiting. Deze neemt u de dag van de operatie mee naar het ziekenhuis.
  • Gebruik geen bodylotion op de dag van de operatie.

De opname

U wordt opgenomen op de afdeling chirurgie. Meestal volstaat een opname van een dag. In enkele gevallen is het beter om 1 nacht te blijven en kunt u de volgende ochtend naar huis. Dit gaat in overleg met uw plastisch chirurg.

De operatie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf uur. Een gedeelte van de huid en het borstklierweefsel wordt weggenomen en de tepel wordt meestal wat hoger geplaatst. Zo ontstaat een vermindering in het volume van de borst. Dit gebeurt volgens een methode waarbij de natuurlijke vorm van de borst zoveel mogelijk behouden blijft.

Wanneer er overtollig wondvocht bij de operatie aanwezig is wordt er aan beide kanten een slangetje (drain) geplaatst dat uitkomt in een plastic flesje. Meestal is dit echter niet nodig.

Na de operatie

U wordt wakker met een verband rond de borsten. Na de operatie zijn de borsten gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk. De eerste paar dagen kunnen pijnstillers nodig zijn, daarna neemt de pijn snel af. Ook een stekend gevoel kan optreden. Verschil tussen de ene en de andere borst in pijn en grootte is normaal. 

Nadat het verband verwijderd is, draagt u de meegenomen sportbeha. De eventuele drains worden meestal na enkele dagen verwijderd. 

De hechtingen worden zo nodig na ongeveer 2 weken verwijderd op de poli plastische chirurgie. U krijgt hiervoor een afspraak mee als u naar huis gaat.

Op de polikliniek krijgt u uitleg over de behandeling van de litteken na een operatie. Voor de behandeling van littekens geldt: een half jaar tot een jaar goed beschermen tegen de zon.

Als de hechtingen verwijderd zijn en de wond goed gesloten is, raden wij u aan om de littekens in  te masseren met een hydraterende (litteken)crème.

Borstvoeding
Bij een borstverkleining worden de tepels verplaatst. Hierbij worden de melkgangen, die naar de tepels leiden, grotendeels doorgesneden. Als u na een borstverkleining een kind wilt krijgen, kunt u hierdoor soms geen borstvoeding geven. In dat geval moet de melkproductie vlak na de bevalling worden afgeremd, zodat geen stuwing kan optreden. Dit moet u uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog laten weten.

Leefregels na de operatie

  • De sportbeha moet u gedurende 3 weken dag en nacht dragen. Deze mag even af tijdens het douchen. Daarna draagt u de sportbeha nog 3 weken overdag.
  • Het wordt u ten zeerste afgeraden om te roken na de operatie. Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
  • Wij adviseren u om de littekens  het eerste half jaar tot een jaar  goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.
  • Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, raden wij u af om in bad te gaan. Douchen mag wel, ook wanneer u nog drains heeft.
  • Autorijden en fietsen mag u na 2 weken weer.
  • Wij raden u af om de eerste 6 weken te sporten, zwaar te tillen of zwaar werk te verrichten.
  • Na 6 weken kunt u alles weer doen.

Mogelijke complicaties en risico's

Algemeen
Een borstverkleining heeft dezelfde algemene risico's als een andere operatie, zoals:

  • risico's van de narcose
  • trombose
  • een nabloeding
  • het optreden van infecties
  • stoornissen in de wondgenezing
  • lelijke littekengenezing.

Specifieke complicaties en risico´s bij een borstverkleining

  • Bij het verplaatsen van de tepel tijdens de operatie, worden een aantal zenuwtakjes doorgesneden. Dit kan tot gevolg hebben dat het gevoel in de tepel na de operatie tijdelijk verminderd of zelfs geheel verdwenen is. Meestal is dit iets van tijdelijke aard en komt langzamerhand het gevoel in de tepels weeer terug. Dit kan echter vrij lang duren; vaak tot een half jaar.
  • Doordat de tepel wordt verplaatst kunnen stoornissen in de bloedvoorziening ontstaan, die soms leiden tot vervellen of gedeeltelijk afsterven van de tepel.

  • Mogelijk kan het litteken bij het ankerpunt wat gaan wijken. In de meeste gevallen is dit slechts beperkt en van tijdelijke aard. Na regelmatig uitsproeien met de douchekop gaat deze wond weer   vanzelf dicht.

  • Tevens kan door stoornissen in de bloedvoorziening van de borst een deel van het borstweefsel onderhuids afsterven. Dit noemen wij vetnecrose. Deze complicaties komen zelden voor.

  • De plastisch chirurg probeert een zo symmetrisch mogelijk resultaat te bereiken. Volledige symmetrie kan niet worden gegarandeerd.

Uiteraard doen wij er alles aan om de risico's tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt.

Kosten

Een borstverkleining wordt meestal vanaf cupmaat E mét lichamelijke klachten, vergoed door uw ziektekostenverzekering. Vindt geen vergoeding plaats, dan zal het secretariaat van uw behandelend plastisch chirurg u informeren over de kosten.

Meer informatie

Ondergaat u binnenkort een borstverkleinende operatie? Bekijk dan voor meer informatie ook de chirurgische bijsluiter van NVPC over de ingreep.

Belangrijk

Wanneer neemt u contact op?
In de volgende situaties is het belangrijk dat u contact opneemt:

  • Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5 ºC en 1 of beide borsten warm en pijnlijk aanvoelen.
  • Als de ene borst in korte tijd veel meer opzwelt dan de andere.
  • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij een hevig bloedende operatiewond.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Poli plastische chirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 17:00 uur:
0495 - 57 26 00

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de poli plastische chirurgie. 

0495 - 57 26 00
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur