PDF
Stel PDF samen

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander

Plastische chirurgie

U heeft onlangs een borstreconstructie gehad met een tissue-expander. In deze folder krijgt u informatie over de wondzorg en andere adviezen voor na de operatie.

Wondverzorging

Na de operatie zijn gazen op de wond gelegd. Daaroverheen draagt u een strakke elastische band. Deze is om het wondvocht in de borst te beperken. U mag de band na 1 á 2 weken vervangen door een elastisch / strak corrigerend hemdje (zie ook de folder ‘Leefregels’ die u heeft ontvangen). In totaal draagt u de band / het hemdje 6 weken. De eerste 3 weken dag en nacht, de laatste 3 weken alleen overdag.

De dag na de operatie mag u douchen en mag de wond nat worden, ook als u nog drains heeft. De controleafspraak vindt meestal 2 weken na de operatie plaats. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oplosbare onderhuidse hechtingen die niet verwijderd hoeven te worden. Wel knipt de verpleegkundige na 2 weken de knoopjes van de hechtingen af. Het kan zijn dat er kleine oplosbare hechtingen zijn die niet goed oplossen en lichte irritatie veroorzaken. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Soms zijn er na de operatie pleisters op de wond geplakt. Deze mag u na een week zelf verwijderen, tenzij iets anders is afgesproken met uw arts.

Als de wond genezen is (vanaf 2 weken na de operatie), kunt u de huid van uw borst en de littekens inmasseren met een crème of olie om de genezing te bevorderen.

Verzorging van de drain

Aangezien u niet lang in het ziekenhuis hoeft te blijven, is de kans groot dat u met een drain naar huis gaat. U krijgt instructies mee over hoe u de drain moet verzorgen. U moet in ieder geval antibiotica innemen zolang u een drain heeft. Hiervoor krijgt u een recept mee.

Drain laten verwijderen

Wanneer moet u de drain laten verwijderen?

 • Als er sinds de dag ervoor minder dan 50 cc wondvocht in de opvangfles bijkomt.
 • Als de drain maximaal 1 week in de borst zit.

U belt dan met de poli plastische chirurgie voor een afspraak om de drain te laten verwijderen.
Bereikbaar van 08:00 - 17:00 uur via 0495 – 57 26 00.

Soms is er geen verpleegkundige op de poli aanwezig die de drain kan verwijderen. U wordt dan doorverwezen naar de mammapoli om de drain te laten verwijderen.

Op zaterdag en zondag belt u met de spoedeisende hulp om de drain te laten verwijderen
0495 - 57 26 10

Na de operatie verblijft u 1 nacht op de verpleegafdeling. Als u de eerste 24 uur al minder dan 50 cc bloed en/of wondvocht produceert, wordt de drain voordat u naar huis gaat verwijderd.

Als u de drain langer dan een week draagt, wordt het risico op infecties groter. Neem daarom na een week altijd contact op met de poli plastische chirurgie om te overleggen over de drain

Aanpassen bewegingen

De eerste 6 weken
Om te voorkomen dat de borstprothese verschuift, is het belangrijk dat u uw bewegingen gedurende 6 weken aanpast:

 • hef uw arm zo min mogelijk boven schouderhoogte;
 • maak geen verre reikbewegingen;
 • vermijd zwaar tillen; minder dan 5 kg;
 • zet geen kracht;
 • buk niet voorover;
 • slaap zo veel mogelijk op uw rug.

U kunt licht huishoudelijk werk verrichten, maar maak alleen bewegingen dicht bij uw lichaam. U mag gewoon uw haren kammen en tanden poetsen.

Als u zich er fit genoeg voor voelt, mag u ongeveer 2 weken na de operatie weer autorijden.

Na 6 weken
Na 6 weken mag u de armbewegingen en krachtsinspanning geleidelijk opvoeren, zolang dit niet vervelend aanvoelt. Na 2 maanden kunt u rustig aan beginnen met sporten.

Luister goed naar uw lichaam en accepteer de grenzen die uw lichaam aangeeft. Thuis is dit altijd zwaarder dan in het ziekenhuis en bent u geneigd meer te doen.

Bijvullen tissue-expander

Ongeveer 2 weken na de operatie wordt gestart met het geleidelijk vullen van de tissue-expander in uw borst. Dit gebeurt in principe wekelijks op te polikliniek net zo vaak totdat het gewenste volume bereikt is. Met een magneet wordt de vulnippel opgezocht. Deze prikt de arts door de huid aan met een naald. Dit is meestal niet pijnlijk omdat u een verminderd gevoel in uw borst heeft na de operatie. Via de vulnippel vullen we de tissue-expander met gemiddeld 60 cc vloeistof per keer. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Na het vullen kunt u een gespannen gevoel hebben dat 2 dagen kan aanhouden. U mag hiervoor 4 x per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg per stuk innemen.

De tissue-expander wordt vaak iets verder opgevuld dan het gewenste volume van uw borst. Zo krijgt u een meer natuurlijke vorm van de borst als de definitieve prothese wordt geplaatst. Er staat dan minder spanning op de huid.

U krijgt een tijdelijke prothese om het verschil in symmetrie tussen uw linker- en rechterborst in uw beha en kleding op te heffen. Deze krijgt u op de mammapoli of op de poli plastische chirurgie.

Belangrijk om te weten
Omdat de tissue-expander is voorzien van een metalen plaat (vulnippel):

 • mag u geen MRI-onderzoek ondergaan zolang de vulnippel zich in uw lichaam bevindt;
 • kunnen de detectiepoorten bij een vliegveld alarm geven als u erdoor loopt. We hebben hiervoor een douaneverklaring (Engels) die u dan kunt laten zien.

Roken

We verzoeken u met klem om 6 weken voor en 4 weken na de operatie niet te roken. Roken verhoogt de kans op complicaties. Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.

Risico’s en complicaties

Iedere operatie heeft risico’s. De voornaamste risico’s bestaan uit een ontsteking, nabloeding en problemen met de doorbloeding of genezing van de wond. Dit kan ertoe leiden dat de tissue-expander weer verwijderd moet worden.

Vervolg operatie

Nadat het gewenste volume van de tissue-expander is bereikt voelt de huid nog strak en gespannen aan. Het duurt minimaal 3 maanden totdat de huid weer soepeler is geworden. Daarom wordt de vervolgoperatie pas minimaal 3 maanden na de laatste vulling uitgevoerd.

Belangrijk

Neem contact op met de poli plastische chirurgie als u na de borstreconstructie verontrustende klachten krijgt, zoals:

 • Koorts boven de 38,5 °C
 • Nabloeding
 • Rode, warme opgezwollen huid
 • Wondjes aan de borst waarin de tissue-expander is geplaatst.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met een medewerker van poli plastische chirurgie. 

Poli plastische chirurgie:
0495 - 57 26 00
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur

Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10