PDF
Stel PDF samen

Slijmbeursontsteking van de elleboog of knie

Orthopedie

Er is bij u een slijmbeursontsteking (bursitis) vastgesteld. Deze folder geeft u uitleg over de aandoening en de mogelijke behandeling.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Op uitstekende botdelen is altijd een slijmbeurs aanwezig, dit is een soort stootkussentje. Een slijmbeurs kan door een klap of val zo geïrriteerd of beschadigd worden, dat deze zich vult met vocht of bloed.

Als een slijmbeurs herhaaldelijk geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand wordt dan blijvend dikker. Soms kunnen bacteriën in de slijmbeursholte binnendringen en ontstaat er een infectie.

Klachten slijmbeursontsteking

De meeste slijmbeursontstekingen komen voor op de elleboog en de knie. Er ontstaat ter plaatse een zwelling. Steunen of druk op de slijmbeurs kan pijnlijk zijn. Bij een bacteriële infectie ontstaat naast pijn en zwelling ook roodheid en soms koorts.

Onderzoek en diagnose

Door de klachten die u heeft wordt vaak al vermoed dat het een slijmbeursontsteking is. Lichamelijk onderzoek is voldoende. Röntgenfoto's zijn niet nodig. Als de arts denkt aan een mogelijk infectie van de slijmbeurs wordt een bloedonderzoek gedaan.

Behandelingsmogelijkheden

Bij een kleine zwelling kan de arts de holte met een injectiespuit leegzuigen en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) inspuiten. Deze behandeling gebeurd op de poli.

Als de zwelling erg groot is of als de zwelling blijft terugkomen kan een operatie noodzakelijk zijn. Alleen bij een infectie is een (spoed) operatie noodzakelijk.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw specialist kan en mag hierover geen uitspraken doen. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.