PDF
Stel PDF samen

Slijmbeursontsteking van de heup

Bursitis trochanterica

Orthopedie

Er is bij u een slijmbeursontsteking aan de heup (bursitis trochanterica) vastgesteld. Deze folder geeft u uitleg over de aandoening en de behandelings­mogelijkheden.

De anatomie van de heupregio

De kop (H) van het bovenbeen (F) vormt samen met de heupkom het heupgewricht. De trochanter major (T) is een uitstekend botdeel van het bovenbeen. Een deel van de bil- en bovenbeenspieren (SP) zit vast aan een peesplaat (P) aan de buitenzijde van het bovenbeen. Tussen de trochanter major en de peesplaat zit een soort stootkussentje gevuld met slijm (S), de zogenaamde slijmbeurs (bursa).

Slijmbeursontstekingheup.jpg

Oorzaak

Een ontsteking van de slijmbeurs heet bursitis. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Door chronische beknelling of stoten kan de slijmbeurs ontstoken raken. Oorzaken voor chronische beknelling zijn onder andere:

  • vaak op de zij op een harde ondergrond liggen
  • overgewicht
  • aanzienlijk verschil in beenlengte
  • hyperlaxiteitssyndroom

Klachten

Pijn in de heup, soms met uitstraling naar de bil, bovenbeen en knie bij:              

  • fietsen
  • (trap)lopen
  • bukken of opstaan uit een stoel
  • het op de zij liggen

Een 'knappend' geluid bij het buigen van het been.

Diagnose

Op grond van uw klachten wordt de diagnose al vaak vermoed. Voor een juiste diagnose zijn alleen lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's voldoende.

Behandelingsmogelijkheden

Als de oorzaak stopt, zullen de klachten meestal vanzelf verdwijnen. In het begin zijn alleen pijnstillers voldoende. Fysiotherapie is slechts zelden noodzakelijk. Bij blijvende klachten kunnen één of meerdere cortison injecties goed helpen. Bij een verschil in beenlengte zal soms een eenzijdige hakverhoging worden voorgeschreven. Soms kan een shockwave behandeling worden toegepast. In ernstige gevallen kan een operatie overwogen worden.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.