PDF
Stel PDF samen

Wondverzorging na een schouderoperatie

Orthopedie

U heeft een schouder prothese gekregen of een andere operatie aan u schouder ondergaan. In deze folder leest u waarop u moet letten bij de wondverzorging.

Honingraat pleister

Na de operatie is de wond afgedekt met een honingraat pleister. Deze pleister mag 5 dagen blijven zitten. De wond kan nog wat wondvocht lekken. Dit is normaal. De pleister kan wondvocht opnemen. U ziet dan een plekje wondvocht in de pleister zitten.

Waar moet u op letten?
Controleer iedere dag de pleister. Als u ziet dat de verkleuring door het wondvocht de rand van de pleister raakt moet u de pleister vervangen. Dan neemt de pleister niet voldoende wondvocht meer op. Het maakt niet uit hoe groot het plekje is wat de rand raakt, u moet de pleister altijd vervangen. Zie ook de foto’s hieronder.

honinggraat-pleister.pnghoninggraat-pleister-2.jpg

Als het plekje wondvocht niet de rand van de pleister raakt mag de pleister 5 dagen blijven zitten.

honinggraat-pleister-3.jpghoninggraat-pleister-4.jpg

Als het plekje wondvocht de rand van de pleister raakt moet u de pleister eraf halen. Plak een nieuwe pleister over de wond.

Pleister verwijderen
Haal de pleister eraf door een hoekje los te maken. Trek voorzichtig met uw vingertoppen aan het hoekje waardoor de pleister iets uitrekt en los komt. Probeer dit te doen zonder de huid op te tillen.

Nieuwe pleister plakken
Zorg dat de wondranden droog zijn. Als dit niet zo is kunt u de wondranden droogdeppen met een schoon gaasje. Trek voor het plakken van de pleister de huid strak. Druk de randen goed aan maar druk hierbij niet op het honingraat schuim. Deze pleister mag 5 dagen blijven zitten.

Belangrijk

  • U mag met deze pleister douchen.
  • U mag de eerste 6 weken niet in bad. Dit is om verweking van de wond te voorkomen.
  • Rondom de wond kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit is normaal, maar het kan dat het been er dikker door wordt en stijf aanvoelt.
  • De huid rondom de wond kan wat rood zijn. Dit is normaal.
  • Afhankelijk van de soort operatie heeft u draaf hechtingen of is u wond onderhuids gehecht. U krijgt altijd een vervolgafspraak voor een wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen indien nodig.

Contact

De eerste weken is het verstandig om uw temperatuur in de gaten te houden. De eerste dagen na de operatie is een lichte temperatuursverhoging normaal. Is deze na 4 dagen hoger dan 38,5 ºC neem dan telefonisch contact op. Is de huid rondom de wond rood, voelt deze warm aan en heeft u daarbij koorts, neemt dan  altijd contact op.

Eerste 24 uur na de operatie
Neem contact op met de verpleegkundige van verpleegafdeling 4 (4e etage). Ook voor andere vragen kunt u de afdeling bellen:
0495 – 57 21 17

Na 24 uur na de operatie
Op werkdagen van 09:00 – 17:00 uur kunt u contact opnemen met poli orthopedie:
0495 – 57 21 60

In de avond, nacht of in het weekend
Neem contact op met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 – 57 26 10