PDF
Stel PDF samen

Kijkoperatie schouder

Arthroscopie

Orthopedie

U krijgt binnenkort een kijkoperatie van de schouder, een zogenaamde arthroscopie. Deze folder kan u helpen zich goed op deze ingreep voor te bereiden.

Waarom een arthroscopie?

De bedoeling van de arthroscopie is om de diagnose beter te kunnen stellen en/of om u een goed advies voor behandeling te kunnen geven. Soms kan de oorzaak van de klachten ook gelijk worden opgelost.

Voorbereiding

Na het bezoek aan de orthopeed gaat u naar het planbureau om u in te schrijven voor de operatie. U krijgt een afspraak voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening. Hier wordt de verdoving met u besproken en krijgt u een folder en verdere informatie over het eten en drinken rondom de operatie.

Hou er rekening mee dat u op de dag van de ingreep geen auto mag besturen. Laat u door iemand brengen en halen.

De operatie

Deze operatie kan alleen onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden. Plaatselijke verdoving is niet mogelijk.

Om vergissingen te voorkomen, wordt op de te opereren schouder een pijl gezet.

Tijdens de ingreep worden aan de voor- en achterzijde van de schouder elk 1 sneetje gemaakt. Via 1 sneetje wordt een dun kijkertje met een  videocamera (4,5 mm) ingebracht. Het gewricht wordt onder andere schoongespoeld met een zoutwateroplossing.

Tijdens de ingreep wordt een ander sneetje gebruikt voor het inbrengen van andere (werk) instrumentjes. De sneetjes in de schouder worden soms gehecht. Als ze erg klein zijn is dat niet nodig.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Bloedingen en soms een wondinfectie kunnen optreden. Door vochtophoping in de schouder kan een tijdelijke zenuwirritatie ontstaan. Zelden kan trombose van de arm optreden. 

Naar huis

U mag naar huis als u goed wakker bent. Meestal valt de pijn na de operatie mee. U krijgt een recept mee voor meloxicam. Bij pijn kunt u bij voorkeur paracetamol nemen.

Weer thuis

U kunt het beste in bed of op de bank gaan liggen. De wondjes kunnen nog wat nalekken. Leg daarom altijd een schone droge handdoek onder uw schouder.

Zorg voor een extra kussen in bed of op de bank. Om zwelling te voorkomen is het belangrijk dat u na de operatie uw schouder hoger laat rusten.

Blijf de eerste 2 dagen thuis. Het is belangrijk, dat u zich strikt houdt aan de voorschriften. Ook het regelmatig doen van de voorgeschreven oefeningen (zie verder in de folder) is belangrijk.

De nacontrole

Er wordt een controleafspraak voor op de polikliniek gemaakt. De specialist legt u bij het controlebezoek uit wat er tijdens de operatie gevonden is en wat dat voor u betekent.

Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?

Het is belangrijk, dat u uw arm de eerste dagen na de ingreep ontziet. Hiervoor krijgt u een draagdoek (mitella) om de arm.

Houdt u zich aan de onderstaande instructies. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.

Instructies

De dag van de operatie
Houdt de draagdoek (mitella) de gehele dag en nacht om. Eventueel kunt u de arm 's nachts op een kussen steunen.

Omdat bij de operatie het gewricht schoon wordt gespoeld, kan er ná de operatie nog wat vocht uit de wondjes van de schouder komen. Ook kunnen wat druppels bloed in dit vocht zitten, waardoor het lijkt of u (veel) bloed verliest. Meestal valt het echte bloedverlies wel mee. Als de wondjes veel nabloeden mag u thuis zelf de wondgazen eraf halen en vervangen door droge gazen. Leg 's nachts voor de zekerheid een absorberende doek (bv. een handdoek) in uw bed, zodat uw bed niet vuil wordt.

De eerste dag na de operatie

schouderinkijkok.jpg

 • Probeer de draagdoek af te bouwen.
 • Oefen de elleboog door deze enkele malen helemaal te buigen en te strekken.
 • Hierna oefent u 3 - 5 minuten de schouder door deze rond te zwaaien in kringen (zie tekening).
 • Maak de kringen steeds groter, zowel linksom als rechtsom. Doe daarna de draagdoek weer om.

De tweede dag na de operatie

 • Doe de draagdoek zo veel mogelijk af.
 • Probeer de arm zo normaal mogelijk te gebruiken.
 • U mag zelf de wondgazen verwijderen.
 • Douchen is weer toegestaan, maar ga nog niet in een ligbad.
 • Plak steeds droge pleisters over de wondjes.

De volgende dagen

 • Gebruik de draagdoek niet meer.
 • U mag alles weer doen.
 • Baden mag weer vanaf 1 week na de ingreep.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft, bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Belangrijk

Voorbereiding
U moet voor deze operatie nuchter zijn. Meer informatie vindt u in de folder 'Nuchter blijven voor een ingreep'

Hou er rekening mee dat u op de dag van de ingreep geen auto mag besturen. Laat u door iemand brengen en halen.

Weer thuis
Blijf de eerste 2 dagen thuis. Het is belangrijk, dat u zich strikt houdt aan de voorschriften. Ook het regelmatig doen van de voorgeschreven oefeningen is belangrijk.

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10