Chronische acromio-claviculaire luxatie
Orthopedie
Bij u is een chronische acromio-claviculaire luxatie vastgesteld. Deze folder geeft u uitleg over de aandoening en de behandeling.
De bouw van het schoudergewricht
Het schouder gewricht zit ingewikkeld in elkaar. De kop van de bovenarm (D) vormt een kogelgewricht met de kom (E) van het schouderblad (H). De kop is veel groter dan de kom. Aan de bovenzijde wordt het gewricht beschermd door een botdakje, het acromion (A) en het sleutelbeen (C). Het sleutelbeen, ook wel clavicula genoemd, vormt een gewricht met het acromion, het AC-gewricht.
Oorzaak
Ontwrichting (luxatie) van het AC-gewricht gebeurd bijna altijd door een ongeval. Het gewrichtskapsel en de banden zijn bij een ontwrichting vaak beschadigd.
Beschadiging van het gewrichtskapsel en de banden kan zorgen voor een blijvende instabiliteit en sneller slijten van het gewricht.
Klachten
Meestal geeft een luxatie van het AC-gewricht niet lang klachten. Een speciale behandeling is niet nodig.
Mogelijke klachten zijn:
- Een bobbel op het schoudergewricht.
- Een krakend of verschietend gevoel bij belasten van de arm.
- Pijn bij steunen of slapen op de arm.
- Pijn bij reiken of boven het hoofd werken.
- Pijn bij dragen van lasten op de schouder.
Onderzoek en diagnose
Door de klachten wordt meestal al gedacht dat er een AC-luxatie is. Behalve lichamelijk onderzoek laat de arts ook röntgenfoto’s maken.. Soms krijgt u hiervoor tijdens het maken van de foto's een gewicht te dragen.
Door de testen bij het onderzoek kunnen de klachten soms tijdelijk verergeren. Meestal is voor een goed behandelingsadvies een 'proefbehandeling' met injectie(s) in het gewricht nodig.
Behandelingsmogelijkheden
Behandeling is alleen nodig als er pijnklachten zijn. Als injectietherapie en eventueel gerichte spieroefeningen bij de fysiotherapeut niet meer helpen, kan een operatie zinvol zijn. Afhankelijk van uw leeftijd en uw klachten kunnen verschillende operatieve behandelingen mogelijk zijn.
Weer aan het werk
Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.