PDF
Stel PDF samen

De laterale clavicula resectie voor acromio-claviculaire artrose

Dagopname

Orthopedie

U wordt behandeld aan een acromio-claviculaire artrose. Deze folder kan u helpen om u op de operatie voor te bereiden.

De bouw van het schoudergewricht

Het schouder gewricht zit ingewikkeld in elkaar. De kop van de bovenarm (D) vormt een kogelgewricht met de kom (E) van het schouderblad (H). De kop is veel groter dan de kom. Aan de bovenzijde wordt het gewricht beschermd door een botdakje, het acromion (A) en het sleutelbeen (C). Het sleutelbeen wordt ook wel clavicula genoemd en vormt een gewricht met het acromion, het AC gewricht.
    acartrose-dagopname.jpg           acartrose-dagopname2.jpg

Oorzaak

Slijtage of artrose van het acromio-claviculaire gewricht kan op jongere leeftijd een gevolg zijn van een eerder ongeval. Door een beschadiging van het gewricht kan dit leiden tot versnelde slijtage. Op oudere leeftijd is natuurlijke slijtage van dit gewricht een heel normaal proces. Vaak is de oorzaak niet te achterhalen.

Klachten

Slijtage van het AC-gewricht geeft lang niet in alle gevallen klachten. Veel voorkomend zijn:

  • Pijn bij steunen of slapen op de arm.
  • Pijn bij reiken of boven het hoofd werken.
  • Pijn bij dragen van lasten op de schouder.

Onderzoek en diagnose

Op grond van de klachten wordt de diagnose meestal al vermoed. Naast lichamelijk onderzoek zullen röntgenfoto's / echo worden gemaakt. Door de testjes bij het onderzoek kunnen de klachten soms tijdelijk toenemen. Vaak is voor een goede diagnose een injectie(s) in het gewricht nodig.

Behandelingsmogelijkheden

Als injectietherapie en eventueel gerichte spieroefeningen bij de fysiotherapeut niet meer helpen, kan een operatie zinvol zijn.

Voorbereiding

Na het bezoek aan de orthopeed krijgt u digitale vragenlijsten toegestuurd. En u krijgt een telefonische of fysieke afspraak voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening.

U bezoekt voor de operatie de fysiotherapeut in het ziekenhuis. Deze kan dan de beweeglijkheid van de schouder voor de operatie beoordelen, zodat deze u na de operatie beter kan begeleiden.

Zorg voor een extra kussen in bed of op de bank. Om zwelling te voorkomen is het belangrijk dat u na de ingreep uw schouder hoger laat rusten.

Het is noodzakelijk, dat u de dag van de operatie nuchter bent, zie folder: Nuchter blijven voor een ingreep

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en halen.

De operatie

De ingreep vindt vrijwel altijd in dagopname plaats. Deze operatie kan alleen onder algehele narcose worden uitgevoerd. Plaatselijke verdoving is niet mogelijk. De anesthesioloog geeft de verdoving.

De specialist maakt een 5 cm lange snede aan de voorzijde van de schouder. Hierna wordt het buitenste stukje van het sleutelbeen verwijderd (gestippelde deel in de tekening) en wordt de wond weer dicht gehecht. 

acartrose-dagopname3.jpg         acartrose-dagopname4.jpg

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een draagdoek en oefeninstructiesen ontvangt u een recept voor pijnstilling.

Mogelijke complicaties

Complicaties zijn zeldzaam. Een bloeduitstorting en wondinfecties kunnen optreden. In zeer zeldzame gevallen kan een zenuw of bloedvat beschadiging ontstaan.

Het herstel

U krijgt een verwijzing mee voor de fysiotherapeut. Afhankelijk van hoe het met u gaat, kunt u hier gebruik van maken. Na 1 week mag u de draagdoek steeds meer af laten. De eerste 6 weken na de operatie wordt tillen met de geopereerde arm afgeraden. Het kan soms maanden duren voor de schouder weer volledig belastbaar is. In enkele gevallen blijft de schouder bij belasting gevoelig. Het dragen van lasten op de schouder blijft in de meeste gevallen onaangenaam. Soms blijft bij het reiken en steunen op de arm een 'verschietend' gevoel bestaan. Dit kan geen kwaad.

De nacontrole

Voor het ontslag wordt een controleafspraak gemaakt bij de verpleegkundige op de polikliniek om de hechtingen te verwijderen, ca 10 - 12 dagen na de operatie.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur