PDF
Stel PDF samen

Acromio-claviculaire artrose

Orthopedie

Er is bij u slijtage (artrose) van het acromio-claviculaire gewricht vastgesteld. Deze folder geeft u uitleg over de aandoening.

De bouw van het schoudergewricht

Het schoudergewricht zit ingewikkeld in elkaar. De kop van de bovenarm (D) vormt een kogelgewricht met de kom (E) van het schouderblad (H). De kop is veel groter dan de kom.  Aan de bovenzijde wordt het gewricht beschermd door een botdakje, het acromion (A) en het sleutelbeen (C). Het sleutelbeen wordt ook wel clavicula genoemd en vormt een gewricht met het acromion, het AC gewricht.

acartrose.jpg acartrose2.jpg

Oorzaak

Slijtage of artrose van het acromio-claviculaire gewricht kan op jongere leeftijd een gevolg zijn van een eerder ongeval. Door een beschadiging van het gewricht kan dit leiden tot versnelde slijtage. Op oudere leeftijd is natuurlijke slijtage van dit gewricht een heel normaal proces. Vaak is de oorzaak niet te achterhalen.

Klachten

Slijtage van het AC-gewricht geeft lang niet in alle gevallen klachten. Veel voorkomend zijn:

  • Pijn bij steunen of slapen op de arm.
  • Pijn bij reiken of boven het hoofd werken.
  • Pijn bij dragen van lasten op de schouder.

Onderzoek en diagnose

Op grond van de klachten wordt de diagnose meestal al vermoed. Naast lichamelijk onderzoek zullen röntgenfoto’s / echo worden gemaakt. Door de testjes bij het onderzoek kunnen de klachten soms tijdelijk toenemen. Vaak is voor een goede diagnose een injectie(s) in het gewricht nodig.

Behandelingsmogelijkheden

Behandeling is alleen nodig indien de slijtage pijnklachten geeft. Bij geringe klachten is het verstandig om af te wachten, omdat de klachten nogal eens spontaan verdwijnen. Bij bewegingsbeperking van de schouder wordt zo nodig oefentherapie voorgeschreven. Bij blijvende klachten kunnen één of meerdere cortison injecties helpen. In het uiterste geval kan worden gekozen voor een operatie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.