PDF
Stel PDF samen

Hyaluronzuur injectie   

Orthopedie

Uw specialist heeft met u de mogelijkheid van injecties met hyaluronzuur in het gewricht besproken. Deze folder geeft u informatie over deze behandeling.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een natuurlijke bouwsteen die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het wordt gebruikt in de stofwisseling van de meeste lichaamsweefsels. Het dient onder andere als weefsel glijmiddel en het houdt de weefsels elastisch. De stof komt normaal voor in gezond kraakbeen en gewrichtsvocht. Bij slijtage van gewrichten verandert de opbouw en dikte van het kraakbeen. Kraakbeen kent slechts weinig mogelijkheden tot herstel na beschadiging of slijtage. Hyaluronzuur speelt een rol bij de herstelprocessen van kraakbeen.

Waarvoor wordt hyaluronzuur gebruikt?

Aanvankelijk werd het middel voornamelijk gebruikt in de oogheelkunde. Dit product wordt nu ook gebruikt tegen klachten door slijtage van gewrichten.

Werkt het echt?

Er zijn meerdere wetenschappelijke studies die een gunstig effect van hyaluronzuur injecties hebben aangetoond. Voornamelijk in gewrichten waarbij nog slechts beperkte slijtage bestond is een aanzienlijke vermindering van de klachten aangetoond. Bij ernstige slijtage is het nut van de injecties nog niet overtuigend aangetoond. Pijn, stijfheid en beweeglijkheid kunnen verbeteren. Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat de werking tot meer dan 6 maanden na de injecties kan aanhouden.

Helaas werkt het product niet bij iedereen en ook niet in dezelfde mate. Het is van tevoren niet te voorspellen bij wie het wél, en bij wie het niet werkt.

Standpunt wetenschappelijke vereniging

Een injectie met hyaluronzuur in het gewricht houdt het aanwezige kraakbeen in een zo goed mogelijke conditie en werkt pijnstillend. Gezien de huidige wetenschappelijke inzichten en kosten wordt hyaluronzuur niet aanbevolen als eerste keuze van behandeling voor artrose van de knie.

Wat zijn de bijwerkingen?

Omdat het ingespoten middel een natuurlijke lichaamseigen stof is, zijn geen belangrijke bijwerking te verwachten. Bijwerkingen komen bij injecties in een gewricht erg weinig voor. Zeer zeldzaam is een infectie van het gewricht (<0,01%). Het gewricht wordt dan rood, warm en erg pijnlijk. Ook kunt u koorts krijgen. Neem, als u denkt dat er een infectie door de injectie is ontstaan, altijd direct contact op met de arts.

Wanneer mag geen injectie gegeven worden?

De arts geeft u geen injectie als:

  • u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen van de te injecteren vloeistof.
  • er een mogelijke (bacteriële) infectie bron is. Voorbeelden hiervan zijn een recente ontsteking, pusblaasjes op de huid en verse huidverwondingen.

Een bloedingneiging of gebruik van bloedverdunners geeft meer kans op een bloeding in het gewricht.

Hoe vaak is er een injectie nodig?

Het is gebruikelijk om 3 injecties te geven met een tussentijd van ongeveer 2 weken. Na langere tijd (een half jaar) kunnen de injecties zo nodig worden herhaald. Er mag in verschillende gewrichten in het lichaam tegelijkertijd worden gespoten. Hoewel er ook injecties bestaan die maar 1 x worden gegeven, is het nut hiervan nog niet bewezen.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur