Achillespeesruptuur

Operatie

Orthopedie

U wordt binnenkort geopereerd aan een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). Deze folder kan u helpen zich goed op de operatie voor te bereiden.

Wat is een achillespeesruptuur?

De achillespees (P) is een dikke pees die het hielbeen (H) verbindt met de kuitspier (K). Als de pees scheurt wordt door de kuitspier de peesuiteinden uit elkaar getrokken en ontstaat er onder de huid een gat (G) in de pees.

Achillespeesruptuur.jpg

Oorzaak

Meestal ontstaat een achillespeesruptuur door een plotseling zeer hoge belasting van de pees, zoals bij het afzetten of het neerkomen bij een sprong. Er zitten vaak al heel kleine scheurtjes in de pees. Hierdoor ontstaat daar een zwakke plek.

Bij oudere mensen is het peesweefsel wat minder sterk en kan bij een minder grote belasting een achillespeesruptuur ontstaan.

Klachten

 • Meestal een acute pijn in de achillespees en/of kuit.
 • Op de plaats van de achillespeesruptuur is vaak een deukje in de huid te voelen.
 • Minder kracht bij het op de tenen staan, maar meestal is dit wel nog mogelijk.

Behandelingsmogelijkheden

Een kleine achillespeesruptuur kan worden behandeld met gips. Meestal is er een totale ruptuur en zijn de peesuiteinden uit elkaar getrokken. Voor een goed herstel waarbij de uiteinden van de pees weer tegen elkaar komen te liggen, is een operatie nodig. Hiervoor wordt een ankertje met hechtdraden gebruikt.

De operatie

De operatie kan gebeuren onder algehele anesthesie (narcose) of onder regionale anesthesie. Bij regionale anesthesie, de zogenaamde “ruggenprik", worden alleen beide benen verdoofd. Op de poli Preoperatieve Screening bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

Tijdens de operatie ligt u op uw buik. Via een 5 tot 10 cm lange snee (S) aan de achterbinnenkant van het onderbeen spoort de specialist de peesuiteinden op. Vervolgens maakt hij via 2 kleine wondjes (W) aan weerskanten van het hielbeen een dwars boorgaatje (B) in het hielbeen en trekt hij, met een sterke hechtdraad (D) door de pees en het hielbeen, de peesuiteinden tegen elkaar. Na het hechten van de wonden wordt een verband aangebracht met de voet in spitsstand.

Achillespeesruptuur2.jpg

Na de operatie

 • U krijgt 10 dagen een gipsspalk.
 • Leg het been zoveel mogelijk omhoog.
 • U gebruikt dan krukken om te lopen.
 • Daarna krijgt u loopgips of een brace (Achillotrain). Hierbij gaat de enkel geleidelijk uit spits.

Om trombose te voorkomen krijgt u, zolang u gips heeft, bloedverdunnende medicijnen.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie weinig voor. Mogelijke complicaties zijn:

 • een wondinfectie;
 • een bloeduitstorting;
 • een nabloeding;
 • soms kan een klein huidstukje achter op het onderbeen gevoelloos blijven;
 • heel zeldzaam kan er een dystrofie ontstaan.

Weer naar huis

U mag de volgende dag weer naar huis, behalve al er een overmatige zwelling is.

Omdat een achillespeesruptuur altijd onaangekondigd komt, zullen al tijdens de opname veel zaken voor de thuis-/woonopvang in korte tijd geregeld moeten worden. De verpleging kan u hierbij adviseren.

Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogskrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de Thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). 

Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

Het herstel

Na ongeveer 10 dagen krijgt u op de gipskamer loopgips of een achillotrain, voor een periode van ongeveer 4 weken.

Neem bij de afspraak voor het verwijderen van het gips een schoen mee. Om hierna weer goed te leren lopen en te bewegen schrijft de specialist fysiotherapie voor. De diepe hechtdraad lost vanzelf op.

De achillespees zal altijd wat dikker lijken. Na ongeveer een half jaar is volledige belasting weer mogelijk. Het opnieuw scheuren van de pees komt zelden voor.

Weer aan het werk

Als u een baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Weer naar huis
Omdat een breuk of scheur altijd onaangekondigd komt, zullen al tijdens de opname veel zaken voor de thuis-/woonopvang in korte tijd geregeld moeten worden. Omdat iedere individuele situatie anders is, geven we u in deze folder alleen enkele algemene tips. De verpleegkundige zal met u de specifieke aandachtspunten bespreken.   

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli Orthopedie, op werkdagen bereikbaar van 08:30 - 17:00 uur.

Poli Orthopedie:
0495 - 57 21 60