Achillespeesruptuur
Operatie
Orthopedie
U wordt behandeld voor een gescheurde achillespees (achillespees-ruptuur). Deze folder kan u helpen zich goed op het herstel traject voor te bereiden.
Wat is een achillespeesruptuur?
De achillespees is een dikke pees welke het hielbeen verbindt met de kuitspier. Indien de pees scheurt zal de kuitspier de peesuiteinden uit elkaar trekken en ontstaat er onder de huid een gat in de pees.
Oorzaak
Meestal ontstaat een achillespeesruptuur door een plotseling zeer hoge belasting van de pees, zoals bij het afzetten of het neerkomen bij een sprong. Voorafgaand zijn vaak al zeer kleine scheurtjes opgetreden, waardoor ter plaatse een zwakke plek is ontstaan. Bij oudere mensen is het peesweefsel wat minder sterk en kan bij een minder grote belasting een achillespeesruptuur optreden.
Klachten
- Meestal een acute pijn in de achillespees en/of kuit.
- Op de plaats van de achillespeesruptuur is vaak een deukje in de huid te voelen.
- Minder kracht bij het op de tenen staan, maar meestal is dit wel nog mogelijk.
Behandelingsmogelijkheden
Op de Spoedeisende Hulp (SEH) krijgt u meestal een gipsspalk en pijnstilling. Om zwelling tegen te gaan, moet u het been hoog houden. Hoog houden betekent dat uw voet hoger moet houden dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Belangrijk is wel dat u uw heup, knie en tenen voldoende beweegt door knie en voet regelmatig te buigen en strekken.
Er zijn twee behandelingsmogelijkheden:
- Een niet-operatieve of conservatieve behandeling.
- Een operatieve behandeling.
Niet operatieve benadeling
Op de SEH krijgt u een gipsspalk in spitsstand (de voorvoet naar beneden gericht), u loopt met krukken en u mag niet op het gips steunen. Een afspraak volgt op de gipskamer na ongeveer twee weken.
Tijdens deze afspraak op de gipskamer wordt het gips verwijderd en krijgt u een Achillotrain aangemeten (een soort elastische enkelkous). In deze elastische kous/achillotrain zit een hakverhoging. Daarnaast krijgt u een losse hakverhoging erbij. Dit betekent dat er één hakverhoging in de achillotrain zit en u er een losse hakverhoging bij krijgt, die u in de schoen legt. U draagt deze Achillotrain in een stevige veterschoen; bij voorkeur een loop- of wandelschoen, de losse hakverhoging legt u in de schoen. Denk eraan om stevige veterschoenen mee te nemen naar het ziekenhuis.
Instructies bij gebruik Achillo train:
- U mag starten met steunen op uw voet in eerste instantie onder begeleiding van krukken. Begin met een voet vooruit zetten en de andere voet bijsluiten en later met kleine stappen doorstappen, zonder met kracht af te zetten op de voorvoet.
- U mag de Achillotrain alleen ’s nachts afdoen.
- Na zes weken mag u de losse hakverhoging in de schoen van u 'gezonde' voet leggen. U loopt dus met een Achillotrain met een enkele hakverhoging in de Achillotrain.
- Vanaf 8 weken mag u starten met het afzetten van de voorvoet.
- Na 8 weken krijgt u een controle met de arts op de traumapoli voor verdere instructies.
De totale duur van de behandeling bedraagt twaalf weken. Voor alle oefeningen en lopen geldt: lichte rekspanning mag, maar pijn niet!
De voordelen van niet opereren
- U krijgt geen operatie. Dat betekent ook geen narcose of ruggenprik. U heeft dus niet de nadelen van een operatie. Voor oudere patiënten of patiënten met ernstige andere ziektes heeft een behandeling zonder operatie daarom in ieder geval de voorkeur.
De nadelen van een behandeling zonder operatie
- De kans is iets groter op een nieuwe achillespeesruptuur tijdens of na de behandeling.
Operatieve behandeling
Op de Spoedeisende Hulp krijgt u een gipsspalk in spitsstand (de voorvoet naar beneden gericht) u mag niet op het gips lopen. De operatie wordt gepland binnen 1 tot 2 weken.
Voor de operatie wordt u één dag opgenomen op de dagbehandeling. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) of onder regionale anesthesie (ruggenprik). U ligt tijdens de operatie op de buik. De chirurg maakt een snee van ongeveer drie centimeter en twee sneetjes van één centimeter om de gescheurde pees te herstellen. Met stevige draden of ankers wordt de kuitspier opnieuw vastgemaakt aan het hielbeen.
Na de operatie krijgt u voor 14 dagen opnieuw een gipsspalk in een neutrale stand. Na deze 14 dagen worden het gips en mogelijke hechtingen verwijderd tijdens uw bezoek aan de gipskamer en wordt er gestart met de elastische kous/achillotrain, zie niet operatieve behandeling.
De voordelen van de operatieve behandeling
-
·De kans op een nieuwe achillespeesruptuur is iets kleiner dan bij een niet operatieve behandeling.
De nadelen van de operatieve behandeling
- Er is een vorm van anesthesie nodig (narcose of ruggenprik)
- U wordt één dag opgenomen.
- Er is een beperkt infectierisico zoals bij iedere operatie
Contact opnemen
Bij vragen of problemen kunt u tijdens kantoortijden (8:30 uur-17:00 uur) contact opnemen met de gipskamer, via 0495 - 57 26 12.
Buiten kantoortijden contact opnemen met de Spoedeisende hulp, via 0495 - 57 26 10.
Belangrijk
Weer naar huis
Omdat een breuk of scheur altijd onaangekondigd komt, zullen al tijdens de opname veel zaken voor de thuis- / woonopvang in korte tijd geregeld moeten worden. Omdat iedere individuele situatie anders is, geven we u in deze folder alleen enkele algemene tips. De verpleegkundige zal met u de specifieke aandachtspunten bespreken.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur