PDF
Stel PDF samen

Een tenniselleboog

Needling - aanprikken bot en peesaanhechting

Orthopedie

Bij u is de diagnose tenniselleboog (epicondylitis lateralis) gesteld en er is een voorstel gedaan tot 'needling'.

Wat is een tenniselleboog?

De onderarmspieren zitten vlak bij het ellebooggewricht vast aan het bovenarmbeen. Een tenniselleboog is een irritatie van de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Dit veroorzaakt pijnklachten.

Oorzaak

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens het tennissen, maar na elke overbelasting kan deze aandoening ontstaan. Oorzaken zijn bv. zwaar handwerk, tillen van kinderen en poetswerk.

Klachten

Een tenniselleboog komt meestal maar aan één arm voor. De klachten kunnen erg verschillend zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • een uitstralende pijn naar de onderarm, de vingers of de bovenarm
  • pijn bij druk op de elleboog
  • krachtsvermindering bij knijpen en wringen
  • nachtelijke pijn bij het strekken van de arm

Needling

Bij u zijn al diverse behandelingen gedaan, maar niets heeft afdoende geholpen. Een andere optie is needling. Het principe van needling in SJG Weert bestaat uit het aanprikken van het bot en de peesaanhechting met een dikke naald waarna een ontstekingsremmend middel wordt ingespoten.

Needling is een tussenstap waarmee in 60 - 70% van de gevallen een operatie uitgesteld, of voorkomen kan worden. De fysiotherapeut gaat u na de operatie verder behandelen.

De ingreep

De behandeling gebeurt op de poliklinische operatiekamer (POK). Met een dun naaldje wordt de huid en het onderliggende bot verdoofd (plaatselijke verdoving). Vervolgens wordt met een dikkere naald het bot en de spierpeesaanhechting als het ware 'wakker' gemaakt door een 20-tal kleine gaatjes te maken in het bot en in de peesaanhechting. Tegelijkertijd wordt een ontstekingsremmend middel ingespoten om de aanhechting te herstellen en de pees weer vast te laten groeien aan het bot.

Na de behandeling
U krijgt een tubigrip om de elleboog. Na ongeveer 1,5 uur mag u, als alles goed is, naar huis. De arm mag 1 dag in een mitella. De tubigrip 2 weken aanhouden, deze mag 's nachts eventueel af.

Meestal valt de pijn na de ingreep mee. U kunt, als u toch pijn krijgt, bij voorkeur paracetamol nemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen.

U mag na de behandeling geen auto besturen dus laat iemand u brengen en ophalen. Eenmaal thuis mag u 6 weken niet bovenhands tillen. De fysiotherapeut maakt een 'til'-plan met u.

Na de needling maakt u afspraken met uw fysiotherapeut.

Na de needling komt u na 6 - 8 weken op de poli voor controle. Verder blijft u zolang onder behandeling bij de fysiotherapeut.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur