Tenniselleboog
Orthopedie
Bij u is de diagnose tenniselleboog (epicondylitis lateralis) gesteld. Deze folder geeft u uitleg over deze aandoening.
Wat is een tenniselleboog?
De onderarmspieren zitten vlak bij het ellebooggewricht vast aan het bovenarmbeen. Een tenniselleboog is een irritatie van de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Dit veroorzaakt pijnklachten.
Oorzaak
Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens het tennissen, maar na elke overbelasting kan deze aandoening ontstaan. Oorzaken zijn bv. zwaar handwerk, tillen van kinderen en poetswerk.
Klachten
Een tenniselleboog komt meestal maar aan één arm voor. De klachten kunnen erg verschillend zijn.
Veel voorkomende klachten zijn:
- een uitstralende pijn naar de onderarm, de vingers of de bovenarm
- pijn bij druk op de elleboog
- krachtsvermindering bij knijpen en wringen
- nachtelijke pijn bij het strekken van de arm
Diagnose
Op grond van beschrijving van de klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Alleen lichamelijk onderzoek is voldoende om een tenniselleboog vast te stellen.
De aandoening is niet met een röntgenfoto of 'scan' vast te stellen. Meestal wordt toch een foto gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten. Soms is een echo of een MRI noodzakelijk. Dit meestal om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.
Bij het lichamelijk onderzoek worden testjes gedaan waardoor extra druk op de aanhechtingsplaats ontstaat. Hierdoor kunnen de klachten tijdelijk toenemen.
Behandelingsmogelijkheden
Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden voor een tenniselleboog, namelijk:
- rust en medicijnen
- speciale bandage
- injecties
- rustgips
- shockwave
- needling (aanprikken bot en peesaanhechting)
- koud/warm therapie met coldpack en kersenpitkussen: 5 - 6 x per dag, 10 min. warm en 10 min. koud.
Als de klachten niet overgaan kan tot een operatie worden besloten. Dit wordt alleen in uiterste gevallen gedaan omdat de successen van deze operatie flink tegen kunnen vallen. Het littekenweefsel kan klachten veroorzaken en daar kan weinig tot niks meer aan gedaan worden.
Weer aan het werk
Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.
Operatie
U bent geopereerd aan een tenniselleboog (epicondylitis lateralis). In de folder 'Operatie aan een tenniselleboog' heeft u uitleg gekregen over de aandoening en de operatie. Deze folder geeft u nadere informatie over de eerste periode na de ingreep.
Wat wordt bij de operatie gedaan?
Er is bij u een operatie aan de elleboog verricht, omdat de aanhechtingsplaats van de onderarmspieren (B) aan het bovenarmbeen (A) is geïrriteerd.
Bij de operatie is door een wondje aan de zijkant van de elleboog, de spieraanhechting losgemaakt (C) van het bot en dit bot wordt opgeruwd. Zo komt de spieraanhechting weer tot rust en verminderen uw klachten. De spieren groeien in de loop der tijd vanzelf weer vast.
Wanneer zijn de klachten over?
Vaak zijn uw oorspronkelijke klachten pas enkele weken na de operatie weg. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het echter ook vele maanden duren voor de klachten helemaal zijn verdwenen. Heeft u in het begin nog steeds klachten, dan betekent dat niet dat de operatie is mislukt.
Ook kan het wel enkele maanden duren voordat de kracht in de arm weer volledig is hersteld. Het litteken op de elleboog is meestal nog enkele weken wat gevoelig. Deze verschijnselen zijn dus allemaal normaal.
Is de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurd, dan kan het gevoel nog enkele uren weg blijven. Het zogenaamde blok van de arm kan zelfs tot 48 uur nawerken
Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?
Het is belangrijk dat u zich aan de onderstaande instructies houdt. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.
De eerste 2 dagen na de operatie
- Houdt de dag van de operatie volledig rust en houdt de elleboog gebogen in een draagdoek (mitella). De dag na de ingreep mag u de elleboog bewegen.
- Regelmatig oefenen is noodzakelijk! Fysiotherapie is nodig als uw specialist dit voorschrijft.
Haal elke 2 uur de arm uit de mitella en strek de elleboog 1 x zo ver mogelijk om verstijving te voorkomen. Buig hierna de elleboog weer en maak een vuist. Houdt deze vuist 10 tellen vast en laat dan weer los. Vervolgens strekt u de vingers volledig en houdt dit weer 10 tellen vol. Herhaal deze oefeningen 5 x. Het is belangrijk dat u na het oefenen rust neemt met de arm in de mitella.
Hoe kunt u het beste slapen?
Leg 's nachts de arm hoog op een extra kussen. Wij adviseren de eerste dagen een half uur voor het naar bed gaan een pijnstiller te nemen.
Wat mag u wel en wat niet?
- Rij de eerste week zelf geen auto. Dit is niet verstandig. Nadat de hechtingen zijn verwijderd en u weer voldoende kracht in de arm heeft kan dit waarschijnlijk wel weer. Zorg ervoor dat het verband niet nat of erg vuil wordt. Dit geeft kans op wondinfecties.
- De tweede dag na de ingreep mag u zelf het verband verwijderen en een pleister op de wond plakken. Na het douchen altijd de pleister vervangen. Als de wond droog is mag u de pleister weglaten.
- In de eerste weken mag u niet tillen en de arm en hand niet belasten. U mag de arm wel gebruiken voor lichte werkzaamheden zoals schrijven, eten en een kopje koffie drinken. De fysiotherapeut maakt een plan samen met u.
Pijn
Bij pijn kunt u het beste paracetamol (500 mg) nemen. Neem de eerste keer 2 tabletten. Daarna kunt u, afhankelijk van de pijn, maximaal 3 tabletten per 24 uur innemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij de drogist of apotheker kopen.
De nacontrole
Voor ongeveer 10 - 14 dagen na de ingreep wordt een controleafspraak gemaakt op de polikliniek. Dan worden ook de hechtingen verwijderd.
Belangrijk
Voorbereiding
U krijgt van het planbureau te horen vanaf hoe laat u niet meer mag eten of drinken evenals het tijdstip waarop u zich op de dag van de ingreep moet melden.
Nuchter blijven
Het is noodzakelijk dat u de dag van de operatie nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor een ingreep.
U kunt thuis alvast een paar schone handdoeken klaarleggen die u na de operatie onder uw arm kunt leggen. De wond kan namelijk nog wat nalekken.
Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en ophalen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur