PDF
Stel PDF samen

Elleboogzenuw

Operatie opheffen beklemming
(nervus ulnaris release)

Orthopedie

U krijgt binnenkort een operatie aan de elleboog, om een beklemming van de elleboogzenuw op te heffen (nervus ulnaris release). Deze folder kan helpen u op deze operatie voor te bereiden.

Waarom een operatie

De elleboogzenuw (nervus ulnaris) zorgt voor het gevoel in uw pink en een deel van uw ringvinger. Hij loopt oppervlakkig aan de binnenkant van de elleboog en langs een benig uitsteeksel (het bekende ‘telefoonbotje’). Deze zenuw kan op 3 plaatsen in de elleboog bekneld raken:

  1. Net boven de elleboog, waar aan de binnenkant een bindweefselband zit.
  2. Net achter de binnenkant van de elleboog, waar de zenuw in een tunnel loopt.
  3. Iets verder onder de elleboog waar de zenuw door de buigpezen loopt.

Wanneer u hinderlijke tintelingen en pijn blijft houden in uw pink en ringvinger, kan een orthopeed de zenuw vrij leggen. We noemen dat nervus ulnaris release.

Voorbereiding

Na het bezoek aan de orthopeed gaat u naar het planbureau om u in te schrijven voor de operatie. U krijgt ook een afspraak voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening.

U moet op de dag van de operatie nuchter zijn (niet eten). Zie de folder 'Nuchter blijven voor een ingreep'. U krijgt van het planbureau te horen vanaf hoe laat u niet meer mag eten of drinken. Ook hoort u waar en wanneer u zich op de dag van de operatie moet melden. Op de dag van de operatie mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

De operatie

Om vergissingen te voorkomen, wordt op de arm die geopereerd wordt een pijl gezet.

Tijdens de operatie maakt de orthopeed een snee van ongeveer 8 cm bij uw elleboog. Hierna legt hij de zenuw bij de elleboog vrij. Hij verplaatst deze naar binnenzijde van de elleboog, zodat de zenuw meer ruimte krijgt. Soms kiest de orthopeed er tijdens de operatie voor om de zenuw niet te verplaatsen, maar alleen vrij te leggen. Om de druk op de zenuw te verminderen, snijdt hij de bindweefselband door waar de elleboogzenuw onderdoor loopt. Daarna hecht de orthopeed de wond. Ten slotte dekt hij de wond af met een pleister en een drukverband. De operatie duurt meestal 30 - 40 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de recovery (uitslaapkamer). Verpleegkundigen controleren daar regelmatig het verband, uw bloeddruk en hartslag. Als alle controles goed zijn en u bent fit genoeg wordt u terug gebracht naar de verpleegafdeling.

De eerste 24 uur kunt u uw elleboog wat moeilijker bewegen. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Gebruik geen mitella, deze geeft meer kans op een stijve schouder en elleboog. U kunt zelf uw arm wat hoger houden. Begin zo snel mogelijk na de operatie met het bewegen van uw vingers om te voorkomen dat uw hand stijf wordt. Na de operatie krijgt u van de arts uitleg over wat u wel en niet mag doen. Deze informatie krijgt u ook schriftelijk mee naar huis.

Mogelijke complicaties

Zelden ontstaan er complicaties na de operatie, zoals een infectie of een nabloeding. Dit is meestal na enkele dagen merkbaar. Soms houdt u last van tintelingen en pijn. Dan kan een nieuwe operatie nodig zijn.

Naar huis

U mag naar huis als u goed fit bent en als de verdoving in de arm is uitgewerkt. Meestal valt de pijn na de operatie mee. U kunt, als u toch pijn krijgt, paracetamol nemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Haal deze voor de operatie alvast in huis.

Weer thuis

De wond is verbonden met een pleister, gaasjes en een drukverband. Het drukverband mag 24 uur na de operatie worden verwijderd. De pleister mag om de 3 dagen vervangen worden. Het is belangrijk dat de pleister droog blijft.

Wanneer u het verband en de gazen verwijderd heeft kunt u proberen normale bewegingen met uw arm te maken. Dit kan pijnlijk of gevoelig zijn door de hechtingen. Forceer de bewegingen niet. In principe mag u uw elleboog na 2 weken weer normaal gebruiken.

De nacontrole

Na ongeveer 10 - 14 dagen heeft u een controle afspraak op de poli orthopedie. Ongeveer 6 weken na de operatie komt u op controle bij de orthopeed.

Weer aan het werk

U bespreekt met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Belangrijk

Voorbereiding
U moet op de dag van de operatie nuchter zijn. Hierover kunt u meer lezen in de folder 'Nuchter blijven voor een ingreep'.  Op de dag van de operatie mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

Na de operatie
De wond is verbonden met een pleister, gaasjes en een drukverband. Het drukverband mag 24 uur na de operatie worden verwijderd. De pleister mag om de 3 dagen vervangen worden. Het is belangrijk dat de pleister droog blijft.

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10