PDF
Stel PDF samen

Instructies na een inkijkoperatie van de elleboog

Poli orthopedie

U heeft een inkijkoperatie (arthroscopie) van de elleboog gehad. In de folder 'Inkijk-operatie van de elleboog' heeft u uitleg gekregen over deze operatie. De arts zal bij het controlebezoek uitleggen wat er precies is gedaan en wat dat voor u betekent.

De anatomie van de elleboog

 Elleboog-Anatomie.jpg

  1. Spaakbeen
  2. Ellepijp
  3. Bovenarmbeen
  4. Driebuikspier en –pees (triceps)
  5. Tweebuikspier en –pees (biceps)
  6. Achterste gewrichtskapsel
  7. Voorste gewrichtskapsel

Het bovenarmbeen vormt een scharniergewricht met de ellepijp. Het spaakbeen kan zowel scharnieren met het bovenarmbeen als om zijn eigen as draaien. Hierdoor kunt u niet alleen de elleboog buigen en strekken, maar ook de onderarm draaien. Het spaakbeen heeft hiervoor zowel een gewrichtsvlak met het bovenarmbeen als een met de ellepijp. De driebuikspier (triceps) strekt de elleboog. De tweebuikspier (biceps) buigt de elleboog.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Bij kraakbeenbeschadigingen
Als de huid wordt beschadigd, groeit deze weer zelf aan en vormt vaak een litteken. Kraakbeen kan dat niet. Beschadigingen in kraakbeen genezen dus niet vanzelf. Dat geldt ook voor het kraakbeen in de elleboog. Worden er grote kraakbeen beschadigingen vastgesteld dan zal de specialist proberen deze onregelmatigheden wat gladder te maken. Ook zal hij eventuele losse stukjes kraakbeen uit het gewricht verwijderen. Losse stukjes kraakbeen kunnen bij het bewegen bekneld raken en dan nog meer schade aanrichten.

Bij slijmvliesbeknelling
Soms is er sprake van overmatig gezwollen slijmvlies. Ook dit slijmvlies kan bekneld raken en pijnklachten geven. Wordt er inklemmend slijmvlies gezien, dan wordt dit teveel aan slijmvlies verwijderd.

Bij botaangroei
Als er goedaardige botwoekeringen (osteofyten) worden vastgesteld, zal de specialist proberen deze af te slijpen. Soms is het nodig om (d.m.v. een extra operatie) via een klein sneetje het gewricht open te maken om de botwoekering te verwijderen.

Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?

Het is belangrijk dat u zich aan de onderstaande instructies houdt. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.

De dag van de operatie

  • Houdt de dag van de operatie volledige rust.
  • Houdt de draagdoek (mitella) de hele dag en nacht om. Eventueel kunt u de arm 's nachts op een kussen steunen. Laat het verband zitten.
  • Omdat bij de operatie het gewricht schoon wordt gespoeld, kan er na de operatie nog wat vocht uit de wondjes komen. Ook kunnen wat druppels bloed in dit vocht zitten, waardoor het lijkt of u (veel) bloed verliest. Meestal valt het echte bloedverlies wel mee. Leg ’s nachts voor de zekerheid een absorberende doek (bijvoorbeeld een handdoek) in uw bed, zodat uw bed niet vuil wordt.
  • Soms kan de hand of onderarm wat opzwellen.

De eerste dag na de operatie
De dag na de operatie mag u de elleboog  gaan bewegen. Om verstijving te voorkomen is regelmatig oefenen heel erg noodzakelijk! Begeleidende fysiotherapie is zeker nodig. U heeft een verwijzing voor de fysiotherapeut mee gekregen.

Haal elke 2 uur de arm uit de mitella en strek de elleboog 1 x zo ver mogelijk. Buig hierna de elleboog weer en maak een vuist. Houdt deze vuist 10 tellen vast en laat dan weer los. Strek hierna de vingers geheel en houdt dit weer 10 tellen vol. Herhaal dit knijpen en strekken 3 x.

Elleboog-Dag-1-na-operatie.jpg

Hierna oefent u de schouder door deze gedurende 1 minuut in kringen rond te zwaaien (zie tekening). Maak de kringen steeds groter, zowel linksom als rechtsom. Neem daarna weer rust  met de arm in de mitella.

De tweede dag na de operatie

  • Verwijder zelf het verband en plak een pleister over de wondjes.
  • Doe de draagdoek zo veel mogelijk af. Probeer de arm zo normaal mogelijk te gebruiken.
  • Douchen is weer toegestaan, maar ga nog niet in bad. Plak wel steeds droge pleisters over de wondjes.

De volgende dagen

  • Gebruik de draagdoek niet meer. U mag alles weer doen.
  • Baden mag weer vanaf 1 week na de ingreep.

Pijn en zwelling
Om pijn en zwelling te bestrijden neemt u op de avond na de operatie 1 tablet Meloxicam (= Movicox) 7,5 mg. Eventueel neemt u de volgende dag nog 1 tablet. Overleg bij maagklachten met uw huisarts of neem in plaats hiervan het middel paracetamol. Dit kunt u zonder recept bij drogist op apotheek kopen.

De nacontrole

Voor ongeveer 10 dagen na de ingreep wordt een controleafspraak gemaakt op de polikliniek. Dan worden ook de hechtingen verwijderd. 

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Welke afwijkingen zijn tijdens de operatie gevonden?

Bij de operatie zijn de aangekruiste afwijkingen bij u gevonden:

O         Geen afwijkingen in het gewricht 

O         Slijmvlies irritatie en/of inklemming

O         Beschadiging van het gewrichtskraakbeen

O         Losse kraakbeen stukjes

O         Beschadiging van een gewrichtsband

O         Botaangroeisels

O        

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10