PDF
Stel PDF samen

Corticosteroïd injectie

Chirurgie
Orthopedie
Reumatologie

Wat zijn corticosteroïden? 

Corticosteroïden zijn hormonen, die door de bijnier worden gemaakt. Corticosteroïden hebben invloed op veel processen in het lichaam zoals:

  • de hoeveelheid bloedsuiker;
  • de eiwit- en vetstofwisseling;
  • de water- en zouthuishouding.

Ook kunnen corticosteroïden sterk ontstekingsremmend werken.

In de injectie die u krijgt zit synthetische (nagemaakte) corticosteroïden die vooral ontstekingsremmend werken.

Wat is een corticosteroïd injectie?    

Een corticosteroïd injectie is een combinatie van corticosteroïden en een verdovend medicijn (meestal Kenacort® met Lidocaine).

Door het verdovende medicijn kunnen u pijnklachten al binnen een paar uur verminderen. De hoeveelheid van de medicijnen hangt af van de aandoening. Hoe snel en hoe lang de medicijnen werken hangt af van de aandoening en de hoeveelheid medicijnen. Het inspuiten van meer medicijn geeft meestal geen betere werking. Wel is dan meer kans op bijwerkingen.

Redenen voor een corticosteroïd injectie

Aandoeningen die te behandelen zijn met corticosteroïd injecties:

  • gewrichtsaandoeningen: slijtage, reuma of zwelling van een gewricht;
  • slijmbeursontstekingen;
  • ganglion: dit is een blaasje met vocht aan een gewricht of peesschede;
  • pees(schede) ontsteking;
  • geïrriteerde peesaanhechtingen zoals een tenniselleboog;
  • carpaal tunnel syndroom.

Hoe werkt een corticosteroïd?

Slijmvliezen van bijvoorbeeld gewrichten, slijmbeurzen en peesscheden zwellen op als ze ontsteken. Hierdoor raken pezen en zenuwen bekneld. Dit kan de ontstekingsreactie weer verergeren. Door de ontstekingsreactie kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Die beschadigen het omliggende weefsel met pijn en zwelling tot gevolg.

De ingespoten corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie waardoor het slijmvlies weer tot rust kan komen. De verdoving kan u dezelfde dag bemerken. De onstekingsremmer heeft meestal 2 weken nodig voordat deze een duidelijk effect heeft op de klachten.

Het middel zelf is na enige tijd uitgewerkt. Maar de slijmvliesontsteking en zwelling blijven meestal langdurig of blijvend weg. Een corticosteroïd is dus een middel dat genezend werkt en niet alleen een middel dat de klachten onderdrukt. Voor sommige hardnekkige aandoeningen kunnen meer injecties nodig zijn.

Waar wordt het middel gespoten?

De plaats waar de arts het middel inspuit hangt af van de aandoening. Een corticosteroïd injectie wordt niet in het bot gespoten. Het middel wordt altijd in de holte van het gewricht, het ganglion of de slijmbeurs gespoten. Bij peesklachten is dit in de peesschede of de peesaanhechting.

Doordat in het weefsel en niet in de bloedvaten wordt gespoten ontstaat plaatselijk een hoge concentratie van de corticosteroïden. In de rest van het lichaam is de hoeveelheid corticosteroïden gering.

Bijwerkingen corticosteroïden

Bijwerkingen komen bij plaatselijke injecties erg weinig voor. Op uw verzoek kunt u een uitgebreide bijsluiter van het ingespoten medicament krijgen.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • De inspuitplaats kan enkele dagen gevoelig zijn.
  • Er is een kleine kans (1 - 8%) op een overgevoeligheidsreactie. U kunt het dan warm krijgen en de huid wordt tijdelijk wat roder. Dit is meestal binnen enkele dagen weer weg.
  • De huid rond de prikplaats kan langere tijd wat verkleuren en/of plaatselijk wat dunner worden (de kans hierop is minder dan 1%).
  • Mensen met suikerziekte kunnen tijdelijk last hebben van een ontregelde suikerspiegel.
  • Heel soms worden opvliegers beschreven of een verstoring van uw menstruatiecyclus.

Er kan een infectie van de prikplaats of het gewricht ontstaan. Dit komt zeer zeldzaam voor, minder dan 0,01%. Het gewricht wordt dan rood, warm en erg pijnlijk. Ook kunt u koorts krijgen. Als u denkt dat een infectie is ontstaan neem dan altijd direct contact op met de arts.

Wanneer mag geen injectie gegeven worden?

De arts zal u geen injectie geven als er een mogelijke (bacteriële) infectiebron is. Bijvoorbeeld als u:

  • kortgeleden een infectie heeft gehad;
  • pusblaasjes op de huid heeft;
  • huidverwondingen heeft.

Injecties in gewicht dragende pezen zoals de kniepees en de achillespees worden slechts bij uitzondering gegeven.

Hoe vaak mag een injectie gegeven worden?

Het maximale aantal injecties hangt af van de aandoening. Dit kan alleen door de arts worden bepaald. In gewrichten wordt meestal niet meer dan 4 x per jaar gespoten. Op andere plaatsen meestal niet vaker dan 3 x kort na elkaar. Na langere tijd (een half jaar) kunnen de injecties daar worden herhaald.

Er mag op verschillende plaatsen in het lichaam tegelijkertijd en meermalen gespoten worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.