PDF
Stel PDF samen

Gezichtsveldonderzoek

Perimetrie

Oogheelkunde

Uw arts heeft met u besproken dat u binnenkort een onderzoek van uw gezichtsveld (perimetrie) krijgt. Deze folder geeft u informatie over dit onderzoek.

Wat is een gezichtsveldonderzoek?

Als u met uw oog naar één punt kijkt, kunt u, min of meer onbewust, rondom dat punt ook nog allerlei dingen zien. Dat noemen we uw gezichtsveld. Door middel van een soort computer wordt uw gezichtsveld onderzocht.

De voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn of speciale maatregelen te nemen. Het onderzoek is pijnloos. Uw ogen hoeven niet gedruppeld te worden.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een assistente van de poli oogheelkunde in een aparte donkere ruimte. U neemt plaats voor een soort halve bol, waar u in moet kijken terwijl uw hoofd op een steun rust. Het oog dat niet onderzocht wordt, wordt afgeplakt.

In het midden van de bol zit een punt waar u naar moet kijken. Op verschillende plaatsen aan de binnenzijde van de bol gaat telkens een lampje branden. U drukt op een knopje elke keer wanneer u het lampje ziet.

Perimetrie.jpg

Het lampje verandert steeds van plaats. Op deze manier kan uitval of vermindering van de netvliesfunctie in kaart worden gebracht. Het kan voor u vermoeiend zijn om steeds alert te zijn op de aangeboden lampjes, waardoor u soms gaat twijfelen aan uw reactie. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken.

Na het onderzoek

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de behandelend oogarts. Soms is dit meteen, in andere gevallen wordt u gebeld of krijgt u een nieuwe afspraak.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
 
Poli oogheelkunde:
0495 - 57 21 97
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur