PDF
Stel PDF samen

Verstopte talgklier in het ooglid

Chalazion

Oogheelkunde

 

Wat is een chalazion?

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van.

Oorzaak

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms samen kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Verschijnselen

Een pijnloze of een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling chalazion

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal 2 x per dag 15 minuten lang een in heet water (zodat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek of washand op het gezwollen ooglid.

Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd houdende oogdruppels behandeld worden.

Als het chalazion langere tijd bestaat wordt het door een sneetje in het ooglid verwijderd. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Het sneetje wordt meestal aan de binnenkant van het ooglid gemaakt, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. Daarna wordt er een drukkend verband met oogzalf gegeven Dit moet ongeveer 2 uur tot een halve dag blijven zitten. Direct na de behandeling mag de patiënt geen auto rijden.

In een aantal gevallen kan de oogarts ook kiezen om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden) in de zwelling te spuiten.

Een chalazion kan éénmalig zijn, maar soms ontstaat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing.

Voor deze folder zijn de teksten gebruikt van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2014.

www.oogheelkunde.org

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
 
Poli oogheelkunde:
0495 - 57 21 97
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur