PDF
Stel PDF samen

Nastaar

Oogheelkunde

Sommige patiënten krijgen na een staaroperatie te maken met nastaar. Wat is nastaar precies? En is het te behandelen? Ter geruststelling: nastaar kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.

Wat is nastaar?

Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. In de meeste gevallen blijft het lenszakje mooi helder, waardoor de beelden goed op het netvlies terechtkomen. Soms wordt het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie wat troebel, dan verdwijnt het scherpe zicht geleidelijk weer. Men spreekt dan van nastaar. Dit kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.

Wat is een laserbehandeling?

Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop geeft deze lichtstraal in het oog een brandplekje. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk met grote nauwkeurigheid te werken. Laserbehandeling is daarom niet meer weg te denken uit de oogheelkunde. Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling.

Hoe verloopt de behandeling van nastaar?

Op de polikliniek wordt de pupil met oogdruppels wijd gemaakt. De pupil verwijdende oogdruppels moeten ongeveer 15-20 minuten inwerken. U gaat op een stoel zitten achter het laserapparaat. Uw kin en voorhoofd plaatst u tegen een steun. Bij de behandeling wordt een glazen contactlensje (vergrootglas) op het hoornvlies geplaatst. Dit lensje voelt u niet doordat het hoornvlies verdoofd is. De laserstralen worden door de contactlens heen gericht op het troebele lenszakje. Er wordt een opening gemaakt in het troebele lenskapsel aan de achterzijde van de kunstlens. Bij patiënten met nastaar wordt met de YAG -laser in enkele minuten een gaatje in de nastaar ‘gesneden’.

Een laserbehandeling voor nastaar is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. Er wordt geen oogverband gegeven. Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de oogdruppels en door de gel die op de contactlens is gedaan tijdens de laserbehandeling. Het is verstandig om niet zelf auto te rijden na de behandeling. Het zicht wordt meestal enkele uren na de operatie weer scherper.

Risico’s

De risico’s van een nastaaringreep zijn uitermate klein en kunnen bestaan uit een kleine kans op een lichte beschadiging van de kunstlens doordat de laser de lens aangeraakt heeft of een geringe ontstekingsreactie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
 
Poli oogheelkunde:
0495 - 57 21 97
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur