PDF
Stel PDF samen

Conjunctivitis

Bindvliesontsteking

Oogheelkunde

 

Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis is de medische term voor een bindvliesontsteking van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.

Het bindvlies (conjunctiva) van het oog is een dunne laag slijmvlies dat veel fijne bloedvaatjes bevat. Het bedekt het wit van het oog. Bij irritatie zetten deze vaatjes uit, waardoor het oog rood wordt.

Oorzaken conjunctivitis

De meest voorkomende oorzaak is een virus of een bacterie. Ook een allergie, droge ogen of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.

Verschijnselen bij conjunctivitis

Het aangedane oog is rood, geeft een afscheiding maar is meestal niet of weinig pijnlijk.

  • Een bacteriële conjunctivitis geeft een geelgroene afscheiding (pus).
  • De meeste virale infecties van de conjunctiva veroorzaken slijmvorming en waterige afscheiding. Deze vorm van bindvliesontsteking volgt vaak op een verkoudheid, en kan soms lang aanhouden. Kunsttranen kunnen soms verlichting geven.
  • De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid.
  • Bij droge ogen kan er een lichte roodheid van de ogen voorkomen. De ogen voelen vaak branderig, soms zelfs pijnlijk aan en kunnen een gevoel geven alsof er iets in het oog zit. Lichtschuwheid en waziger zicht komen bij de ergere vormen van droge ogen regelmatig voor. Soms tranen droge ogen juist flink - dat lijkt tegenstrijdig maar is het niet.
  • Irriterende stoffen geven voornamelijk forse, waterige, afscheiding eventueel gevolgd door een rood oog.

Diagnose conjunctivitis

Door onderzoek kan de oogarts of de huisarts onderscheid maken tussen de verschillende soorten bindvliesontsteking. Soms kan het ook nodig zijn een 'kweek' te maken van de afscheiding uit het oog. Hiervoor wordt voorzichtig met een wattenstaafje langs het oogslijmvlies gestreken. Op deze manier kan worden vastgesteld welke bacterie of virus bestreden moet worden

Behandeling conjunctivitis

  • Bij een bacteriële conjunctivitis kan een antibioticum gegeven worden in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel.
  • Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect; deze kunnen wel voorkómen dat de ontsteking overgaat in een bacteriële conjunctivitis. Soms is het nodig met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen.
  • Allergische conjunctivitis kan worden behandeld met druppels die specifiek tegen een allergie in het oog werkzaam zijn.
  • Droge ogen kunnen worden behandeld met kunsttranen. Er zijn vele soorten druppels, zalven en gels in de handel die de verschijnselen van droge ogen helpen verzachten(zie de NOG-folder “Droge ogen”).

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing.

Voor deze folder zijn de teksten gebruikt van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2014.

www.oogheelkunde.org

Belangrijk

Preventie
De bacteriële en virale vormen van conjunctivitis zijn besmettelijk. Het is daarom aan te bevelen de handen goed te wassen na contact met de patiënt (oogdruppelen!) en geen handdoeken of zakdoeken over en weer te gebruiken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
 
Poli oogheelkunde:
0495 - 57 21 97
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur