PDF
Stel PDF samen

Mondverzorging

Bij chemo- en/of doelgerichte therapie

Oncologie

Binnenkort gaat u beginnen met chemo- en/of doelgerichte therapie. Bij chemotherapie en doelgerichte therapie worden medicijnen gegeven die de celdeling van kankercellen remmen of kankercellen doden. Deze behandelingen kunnen echter gevolgen hebben voor uw mondholte. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van deze gevolgen en van de maatregelen die u zelf kunt nemen. Met deze folder wordt u hierover geïnformeerd.

Mondslijmvlies

Een groot gedeelte van de mondholte wordt bedekt met slijmvlies. Het slijmvlies is gevoelig voor chemo- en/of doelgerichte therapie. Door deze therapie kunt u klachten krijgen in de mond.

Het mondslijmvlies biedt bescherming tegen het binnendringen van bacteriën. Door de behandeling kan het mondslijmvlies deze beschermende functie verliezen. Het mondslijmvlies kan aangetast worden, waardoor uiteindelijk wondjes ontstaan. Ook kan door de behandeling de weerstand afnemen en bent u extra gevoelig voor infecties. Om dit te voorkomen is een goede mondverzorging belangrijk. Het doel van goede mondverzorging is ontstekingen in de mondholte te voorkomen. Hierdoor wordt pijn en ongemak zoveel mogelijk beperkt.

Om te voorkomen dat mondslijmvlies beschadigd wordt tijdens de behandeling, zijn de onderstaande punten belangrijk.

Voor aanvang van de behandeling

Zorg dat uw gebit in orde is voordat u met de behandeling begint. Als u klachten heeft zoals loszittende tanden, tandpijn en/of ontstekingen in de mond, vertel dit dan aan de arts, verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Hetzelfde geldt voor problemen met uw gebitsprothese. Als het nodig is wordt u verwezen naar een mondhygiëniste of tandarts.

Er is een verschil in de mate waarin chemo- en/of doelgerichte therapie mondproblemen veroorzaken. Ook reageert iedereen die hiermee behandeld wordt op zijn eigen manier. Omdat vooraf niet bekend is of iemand problemen gaat krijgen en hoe groot deze problemen zijn, adviseren we iedereen, om aan het begin van de behandeling te starten met een aantal voorzorgsmaatregelen. Hierover krijgt u tijdens het voorlichtingsgesprek informatie. Deze voorzorgsmaatregelen staan hieronder beschreven. Afhankelijk van uw klachten kunnen de voorzorgsmaatregelen worden uitgebreid of juist worden verminderd. U krijgt hierover informatie tijdens de controlebezoeken.

Het is belangrijk dat u alle mondproblemen bespreekt. Dan krijgt u passend advies om mogelijk verergering van uw klachten te voorkomen.

Tijdens de behandeling

Poetsen van de tanden

 • Gebruik een schone, zachte tandenborstel en een milde fluoride houdende tandpasta.
 • Poets de tanden in een rustig tempo. Voorkom dat u bij het poetsen van de tanden het tandvlees beschadigt.
 • Poets de tanden na iedere maaltijd en vóór de nacht.

Reinigen tussen de tanden

 • Reinig 1 x per dag, bij voorkeur vóór de nacht, tussen de tanden met tandenstokers. De tandenstokers moeten de juiste maat hebben.
 • In plaats van tandenstokers kunnen ook ragertjes gebruikt worden.
 • Zorg ervoor dat met het reinigen geen wondjes ontstaan.
 • Reinigen met tanddraad (dental floss) wordt afgeraden vanwege de grotere kans op tandvleesbeschadigingen.
 • Reinig niet als u te weinig bloedplaatjes (trombopenie) en/of andere problemen met de bloedstolling heeft.

Verzorging implantaten

 • Poets de implantaten zoals de eigen tanden. Als het nodig is mogen ze worden gepoetst met een gaasje of doekje.
 • Reinig de implantaten na iedere maaltijd en vóór de nacht.

Verzorging gebitsprothese

 • Spoel de gebitsprothese na iedere maaltijd af met water.
 • Poets de prothese met ongeparfumeerde huishoudzeep en een speciale protheseborstel.
 • Leg in geval van tandsteen of aanslag de gebitsprothese een nacht in een oplossing van natuurazijn (één theelepel azijn op 100 ml water). Spoel hierna de prothese af met stromend water.
 • Bewaar de prothese 's nachts in water.
 • Laat bij irritaties in de mond eventueel de prothese ook overdag uit. 

Spoelen van de mond
Spoel na het poetsen enkele malen krachtig met een fysiologische zoutoplossing. (Verkrijgbaar in apotheek of zelf te maken door aan 1 liter gekookt water een afgestreken theelepeltje keukenzout toe te voegen).

Verzorging van de lippen
Vet de lippen meerdere keren per dag royaal in met een vette substantie zoals vaseline of lippencrème (Labellostift of cacaoboter). Vergeet niet om ook de mondhoeken in te vetten.

Belangrijk

Op het gebied van mondverzorging zijn veel producten te koop. Van een aantal producten is niet vastgesteld dat het gebruik ervan effect heeft. Overleg met de arts, verpleegkundige of verpleegkundig specialist over eventueel gebruik van andere middelen dan in deze folder staan beschreven. Krijgt u ondanks voorzorgsmaatregelen toch klachten van de mond, meld dit dan.

Nederlandse Kankerregistratie

De NKR is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Deze gegevens geven inzichten voor het verbeteren van de zorg voor mensen met kanker: hoe vaak komt kanker voor, bij welke mensen, wat is de behandeling en de prognose? De gegevens leiden tot beter inzicht, effectievere interventies en uiteindelijk tot een betere zorguitkomst voor de patiënt met kanker. Meer informatie hierover vindt u hier.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, stel deze aan uw behandelende arts, de verpleegkundig specialist oncologie of verpleegkundigen van de dagbehandeling oncologie.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur

Poli interne geneeskunde
0495 - 57 26 26

Poli longgeneeskunde
0495 - 57 21 90

Dagbehandeling oncologie
0495 - 57 22 37
Maandag t/m vrijdag:
11:00 - 12:00 uur

Verpleegkundig specialist oncologie
0495 - 57 21 00, vraag naar sein 7613
Maandag t/m vrijdag:
12:00 - 14:00 uur