PDF
Stel PDF samen

AMBZ-zuidoost-logo_DEF-01.jpg 

Mastopathie

Een goedaardige aandoening

Bij u is mastopathie vastgesteld. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie over mastopathie. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier is beschreven. Als dit het geval is, legt uw behandelend arts dit aan u uit.

Wat is mastopathie?

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord mastos = borst en pathie =  ziekte of aandoening.

De aandoening komt veel voor bij vrouwen boven de 30 jaar. Mastopathie kan zich voordoen in één borst of in beide borsten. Het is geen gevaar voor de gezondheid maar kan wel vervelend zijn. Zeker 10% van de vrouwen heeft, in ernstige of minder ernstige mate, last van mastopathie.

Er zijn 2 vormen van mastopathie:

Cyclische mastopathie
Deze vorm van mastopathie hangt samen met de menstruatiecyclus. Ongeveer 3 - 7 dagen voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Cyclische mastopathie gaat vaak samen met knobbeltjes in de borst.

Niet-cyclische mastopathie
Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon, de pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze vorm komt meer voor bij vrouwen boven 40 jaar. Tijdens de overgang nemen de klachten vaak af maar daarna kunnen ze weer terug komen.

Klachten

Bij mastopathie hebben vrouwen (één van) de volgende klachten:

 • Pijn
  Pijn is de grootste klacht bij mastopathie. Bewegen (sporten, traplopen) en aanraken (vrijen, kinderen knuffelen, op uw buik liggen) is vaak erg pijnlijk. Maar ook als u rustig zit kunt u pijn hebben in uw borsten.
 • Tepelvocht
  Spontaan vochtverlies uit een of beide tepels (wisselende kleur: helder, wit, gelig, groen).
 • Onregelmatigheden in het borstweefsel, knobbeltjes, strengetjes, schijfjes.
 • Gespannen en grotere borsten
 • Cysten
  Cysten zijn vochtblaasjes in de borst die soms enkele cm groot worden en meestal vrij plotseling ontstaan en vaak weer spontaan in grote afnemen na de menstruatie. Soms kunnen door cysten onstekingsverschijnselen in de borst ontstaan.

Angst voor kanker

Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening maar vanwege de klachten denken veel vrouwen meteen aan borstkanker. Bij de meest voorkomende vormen van mastopathie bestaat er geen verhoogde kans op borstkanker. Wel kunt u mastopathie hebben en daarnáást, net als elke andere vrouw, borstkanker ontwikkelen.

Mogelijke behandelingen

Meestal wordt eerst gekeken of de klachten met eenvoudige leefstijlaanpassingen verdwijnen. Als de klachten niet verdwijnen of verminderen en veel invloed hebben op uw dagelijks leven dan zijn andere behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld een hormoonbehandeling of een operatie.

Algemeen

 • Draag een goed sluitende (sport) beha zonder beugels met brede schouderbanden.
 • Kleedt u lekker warm: hoe kouder u het heeft, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
 • Sommige vrouwen hebben baat bij het minder gebruiken van koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas. Hierin zitten stoffen (methylxanthines en tyramines) die veel invloed kunnen hebben op de biochemische reacties in het lichaam.
 • Teunisbloemolie (primrose oil) biedt in 40% van de gevallen verlichting. Dit middel is te verkrijgen bij de drogisterij.
 • Pijnstilling in overleg met uw huisarts of specialist.

Hormonaal
Het gebruik van een (andere) anticonceptiepil helpt bij sommige vrouwen. Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is een andere hormonale behandeling te overwegen. Gezien de bijwerkingen van deze behandeling wordt hiertoe pas in het ergste geval (bijvoorbeeld bij erge pijn) besloten. 

Operatie
Bij mastopathie op een duidelijke plek in de borst kan de knobbel door een operatie verwijderd worden. Dit geeft echter geen garantie dat de klachten verdwijnen. Een operatie heeft meestal niet de voorkeur omdat littekenweefsel in de borst ook weer pijnklachten kan geven.

Mastopathie behandelen is vaak een kwestie van enkele maatregelen en/of behandelingen proberen, om te kijken welke bij u helpt.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.

0495 – 57 20 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur  

U kunt ons ook altijd mailen:
alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH):
0495 – 57 26 10