PDF
Stel PDF samen

Markering van een afwijking in de borst

Mammalokalisatie

Medische beeldvorming

Mammapoli

U wordt binnenkort aan uw borst geopereerd. Vlak voor deze operatie wordt een mammalokalisatie gedaan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Wat is een mammalokalisatie?

Soms is een afwijking zo klein dat deze niet voelbaar is. De chirurg heeft dan een hulpmiddel nodig om de exacte plaats van de afwijking te bepalen. Door op deze plaats een markeringsdraad te plaatsen weet de chirurg waar de afwijking zit. Het inbrengen van deze draad noemen we mammalokalisatie.

Voorbereiding

Gebruik op de dag van de mammalokalisatie geen bodylotion/crème op uw borsten. Deodorant kunt u gewoon gebruiken.  

Het onderzoek

Dag van het onderzoek
Op het tijdstip van de afspraak meldt u zich op de afdeling dagcentrum.

Voor het onderzoek
De laborant roept u binnen als u aan de beurt bent en vraagt u uw bovenkleding uit te trekken. De radioloog doet het onderzoek en wordt geassisteerd door 1 of 2 laboranten.

Het onderzoek         
Wanneer de afwijking met echo te zien is, kan de draad onder echogeleide worden ingebracht.

Wanneer de afwijking niet met echo zichtbaar is zal de draad onder röntgengeleiding worden ingebracht. Hierbij komt u op uw buik op een speciale tafel te liggen. Uw borst komt te hangen in een uitsparing van de tafel. Onder de tafel wordt uw borst tussen 2 plaatjes samengedrukt. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen zodat uw borst tijdens het onderzoek niet verplaatst.

Vervolgens worden er röntgenfoto's gemaakt om de plaats van de afwijking te bepalen. De computer berekent de plaats en de diepte voor het inbrengen van de markeringsdraad.

Daarna brengt de radioloog met een naald de draad op de plaats van de afwijking in de borst. Het inbrengen van de naald kan wat gevoelig zijn. De naald wordt verwijderd en de draad blijft in de borst zitten. Het gedeelte dat in de borst zit heeft aan het einde een weerhaakje zodat het niet kan verplaatsen. Het uitstekende gedeelte van de draad wordt met een pleister vastgezet op de huid.

Na het plaatsen van de draad maakt de laborant 2 controlefoto's om te zien of de markeringsdraad op de juiste plaats ligt. U gaat hiervoor naar een andere ruimte.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek met echo duurt ongeveer 30 minuten. Het onderzoek met röntgen duurt ongeveer 50 minuten.

Na het onderzoek 
U wordt teruggebracht naar de afdeling waar u kunt wachten tot het tijdstip van de operatie.

Tijdens de operatie

De chirurg kan tijdens de operatie de foto's zien. Door het draadje te volgen kan hij de afwijking terugvinden en weghalen samen met het draadje. Er wordt ter controle, altijd een röntgenfoto gemaakt van het stukje borstweefsel. Men kijkt dan of de afwijking helemaal is weggehaald.

AMBZ-zuidoost-logo_DEF-01.jpg 

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.
0495 - 57 20 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur
alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling medische beeldvorming:
0495 - 57 21 40

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH)
0495 - 57 26 10