PDF
Stel PDF samen

Haaruitval door chemo- of radiotherapie

Dagbehandeling oncologie

 

Chemotherapie

Een behandeling met chemotherapie (cytostatica) kan haaruitval veroorzaken, niet alleen van het hoofdhaar, maar ook van de wimpers, de wenkbrauwen, neushaartjes, het okselhaar en het schaamhaar. Haaruitval door chemotherapie is altijd tijdelijk. De haren groeien tussen de behandelingen door aan, maar vallen bij de volgende behandeling ook weer uit. In de meeste gevallen heeft de chemotherapie geen nadelige invloed op de haargroei of de kwaliteit van het haar.

Het is belangrijk dat u tijdig weet of de medicijnen die u krijgt tot haarverlies kunnen leiden. U kunt zich hier dan op voorbereiden. Uw arts kan u informeren over de ervaringen met haarverlies als gevolg van de kuur die u krijgt.

De haaruitval begint meestal tussen de eerste en de tweede kuur en kan gepaard gaan met pijn, en/of een prikkelend gevoel op de hoofdhuid. Ook kan het vervelend zijn om haren te verliezen. Sommige mensen laten daarom eerst hun haren kort knippen. Scheer ze niet af, maar laat 0,5 cm. staan. De haren vallen uit vanuit de haarschacht en dit geeft dus ook bij een 'kaal hoofd' een prikkend gevoel. 

Radiotherapie (bestraling)

Als u bestraald wordt op een plaats waar haar groeit, is het mogelijk dat u te maken krijgt met haaruitval. Bij bestraling van een klein gedeelte van uw hoofdhuid zal alleen dat bestraalde gedeelte haaruitval vertonen. Bij bestraling van de gehele schedel zal het haar vaak geheel uitvallen. Afhankelijk van de hoeveelheid straling die is toegediend, begint het haar meestal na 2 - 4 maanden weer te groeien. Bij een hogere bestralingsdosis kan de haaruitval echter ook blijvend zijn.

Sommigen kiezen voor het dragen van een sjaal, pet of muts na haarverlies. Anderen kiezen voor een pruik.

Een pruik of haarwerk

Wanneer u ernstige haaruitval heeft, kunt u overwegen een pruik (ook wel haarwerk genoemd) te dragen. Het is raadzaam een pruik te kiezen, voordat haaruitval optreedt. Kleur en model kunnen dan het beste op uw eigen haar worden afgestemd. De kapper of medewerker van de haarspeciaalzaak kan u hierin adviseren.

Kosten
Het is mogelijk om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. Hiervoor is een medische machtiging nodig, deze ontvangt u via uw specialist of de afdeling dagbehandeling oncologie.

De basisvergoeding is voor iedereen gelijk. Indien u aanvullend verzekerd bent kan het zijn dat u een extra vergoeding krijgt. Meer informatie hierover vindt u in de polis- of verzekeringsvoorwaarden van uw verzekeraar.

Adviezen bij het kopen van een haarwerk
Denk vooraf aan de volgende zaken:

  • Vraag na bij uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt. Ook kunt u vragen welke kapper / haarwerker zij aanbevelen.
  • Is de kapper / haarwerker aangesloten bij een haarwerkvereniging, bv.
    • Tophaarwerkersgilde www.thgn.nl,
    • Algemene Nederlandse Kappers Organisatie www.anko.nl
    • Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen www.semh.info
  • Het is gebruikelijk dat de kapper u niet in een eerste gesprek een haarwerk verkoopt, maar werkt met een oriënterend gesprek, pasronde, plaatsing en service na aankoop.
  • De kapper behoort u goed voor te lichten over welke mogelijkheden er zijn wat betreft type kapsel, kleur, maat e.d.
  • Vraag of de kapper u thuis of in het ziekenhuis bezoekt als u door persoonlijke omstandigheden niet in staat bent naar de kapper toe te gaan.
  • Laat u bij het eerste gesprek de gang van zaken en de kosten uitleggen.

Tip: laat nieuwe pasfoto’s maken voordat u uw haar verliest, voor documenten zoals paspoort, ID-kaart en rijbewijs.

De tekst in deze folder is gebaseerd op de folder 'Haarverlies' van het IKL (Integraal Kankercentrum Limburg).

Meer informatie

Op de website: www.kankerwiehelpt.nl vindt u:

  • algemene informatie over kanker en kankersoorten
  • informatie over onderzoeken en behandelingen
  • wat ziekenhuizen in de regio te bieden hebben
  • adressen van hulpverleners in de regio
  • betrouwbare en relevante links

Deze site is een initiatief van de Integrale Kankercentra Limburg, Zuid en Oost in samenwerking met de ziekenhuizen en met gebruikmaking van de teksten van KWF Kankerbestrijding.

Nederlandse Kankerregistratie

De NKR is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Deze gegevens geven inzichten voor het verbeteren van de zorg voor mensen met kanker: hoe vaak komt kanker voor, bij welke mensen, wat is de behandeling en de prognose? De gegevens leiden tot beter inzicht, effectievere interventies en uiteindelijk tot een betere zorguitkomst voor de patiënt met kanker. Meer informatie hierover vindt u hier.