PDF
Stel PDF samen

VER onderzoek

Neurofysiologie

 

Wat is een VER onderzoek?

VER staat voor Visual Evoked Response. Het VER onderzoek is een onderzoek naar de geleiding van prikkels via de oogzenuw naar de hersenen.

De voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn.

Was de dag vóór het onderzoek uw haren. Gebruik daarna geen cosmetische middelen meer zoals haarversteviger, haarlak of gel. Dit is nodig om de elektroden goed te laten plakken.

Het VER onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een laborant klinische neurofysiologie. De laborant bevestigt met plaksel 5 elektroden (metalen dopjes) op uw hoofd. De elektroden worden met een computer verbonden. De ruimte waarin het onderzoek gebeurt is tijdens het onderzoek verduisterd. Daarna neemt u plaats voor een beeldscherm met daarop een soort dambord. Om de beurt wordt een van de ogen afgeplakt. Vervolgens concentreert u zich met het andere oog op een rood blokje op het "dambord".

Tijdens het onderzoek worden reacties van de oogzenuw gemeten. De reactie in de hersenen worden via de elektroden op het hoofd doorgegeven aan de computer die deze registreert. Als het nodig is kan het onderzoek worden uitgebreid met een meting via een speciale bril met lampjes. De lampjes geven lichtflitsjes.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Hierbij zijn de voorbereiding, registratie en het verwijderen van de elektroden inbegrepen.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden en de plaksel verwijderd.

De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Deze afspraak wordt door de polikliniek gemaakt.

Belangrijk

Was de dag vóór het onderzoek uw haren. Gebruik daarna geen cosmetische middelen meer zoals haarversteviger, haarlak of gel. Dit is nodig om de elektrodes goed te laten plakken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan op contact op met de afdeling neurofysiologie.

0495 - 57 22 15 
Maandag t/m donderdag
08:00 – 15:30 uur.