Ruggenprik
Lumbaalpunctie
Neurologie
Met deze folder willen we u informeren over de lumbaalpunctie. De folder is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.
Wat is een lumbaalpunctie?
Een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd, is een onderzoek waarbij wat liquor wordt afgenomen. Liquor is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft. Bij sommige ziekten verandert dit vocht van samenstelling.
Bij een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne naald in het onderste deel van de rug. In de onderrug, bij de lendenwervels, zit een soort holte met een zakje, dat met liquor is gevuld. In het ruggenmerg zelf wordt niet geprikt.
Om een diagnose te stellen kan het nodig zijn de liquor te laten onderzoeken in het laboratorium. Vaak wordt ook de druk van de liquor gemeten, want ook de druk kan iets over een bepaalde ziekte vertellen.
Voorbereiding
- Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bv. Marcoumar, Sintromitis, Fraxiparine enz.) of pijnstillers, moet u dit tijdig aangeven aan de arts. Mogelijk zal deze medicatie tijdelijk gestopt worden.
- U hoeft niet nuchter te zijn.
Het lumbaalpunctie onderzoek
- U neemt tijdens het onderzoek plaats op een bed.
- Uw rug wordt ontbloot.
- Meestal ligt u op uw zij, maar soms kunt u rechtop zitten.
- U trekt uw knieën zo ver mogelijk op, brengt het hoofd naar de knieën en maakt de rug zo bol mogelijk.
- De arts bepaalt vervolgens de plaats waar hij of zij gaat prikken. De plaats waar wordt geprikt zit in het onderste deel van de rug.
- Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en brengt de arts een dunne naald in.
- Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij het afnemen van bloed. Door uw rug zo bol mogelijk te maken en te ontspannen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit en u geen extra pijn heeft.
- De arts laat wat liquor aflopen in buisjes, dit gaat druppelsgewijs.
- Bij dit onderzoek wordt bloed afgenomen uit uw arm.
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Na het onderzoek
- Na het onderzoek wordt de naald verwijderd en op de plaats waar geprikt is een pleister geplakt.
- De arts bepaalt hoe lang u nog in het ziekenhuis moet blijven om bedrust te houden.
- Meestal moet u plat op uw rug blijven liggen.
- Het advies is goed te drinken. Het liefst drinkenwaar cafeïne in zit (koffie, cola). Zeker als u hoofdpijn heeft.
- Omdat u last kunt krijgen van hoofdpijn en/of misselijkheid kunt u na het onderzoek beter niet zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer gaan. Dus regel vervoer naar huis.
Risico’s en complicaties
Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties.
Er bestaat een kans dat u na het onderzoek last krijgt van hoofdpijn en/of misselijkheid, die overgaat als u plat op uw rug gaat liggen. Dit is lastig maar niet gevaarlijk. Het komt doordat er nog wat vocht uit het aanprikgaatje weglekt. Dit gaatje gaat vanzelf dicht. Het advies is goed te drinken.
De klachten verdwijnen meestal in een paar dagen. Een enkele keer kan dit wat langer duren. Duurt het langer dan 1 week, neem dan contact op met uw neuroloog.
Uitslag lumbaalpunctie onderzoek
Ongeveer 2 weken na het onderzoek krijgt u de uitslag van uw behandelend neuroloog. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt op de poli neurologie.
Belangrijk
Omdat u last kunt krijgen van hoofdpijn en/of misselijkheid kunt u na het onderzoek beter niet zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer gaan. Dus regel vervoer naar huis.
Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de poli neurologie.
0495 - 57 21 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur
U kunt uw vraag ook per e-mail aan de neuroloog stellen. Houdt er rekening mee, dat wij niet altijd direct antwoord kunnen geven.
neurologie@sjgweert.nl