PDF
Stel PDF samen

ENG- / VNG-onderzoek

Neurofysiologie

 

Wat is een ENG- / VNG-onderzoek?

ENG is een afkorting van electronystagmografie, VNG betekent videonystagmografie. Een nystagmus is een bepaald type beweging van de ogen. Met dit onderzoek wordt het functioneren van het evenwichtsstelsel onderzocht. Een onderdeel hiervan is het zogenaamde evenwichtsorgaan dat in het binnenoor ligt.

Voorbereiding ENG- / VNG onderzoek

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.

Gebruikt u medicijnen tegen duizeligheid, sommige pijnstillers, slaaptabletten of kalmerende middelen dan moet u deze, in overleg met uw arts, minstens 5 dagen voor het onderzoek stoppen.

Verder mag u de dag vóór het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of make-up in het gezicht.

Het ENG- / VNG onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een laborant klinische neurofysiologie. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een duikbrilachtig masker met aan beide kanten cameraatjes, die de oogbewegingen meten. Het onderzoek bestaat uit verschillende testen:

  • Eerst krijgt u een aantal testen waarbij u met uw ogen stippen of balken moet volgen.
  • Daarna wordt het masker met een klepje afgesloten. U houdt de ogen open.
  • Vervolgens krijgt u enkele testen waarbij het hoofd in verschillende houdingen gehouden wordt. Bijvoorbeeld met uw kin op de borst.
  • Hierna volgen nog een paar positietesten zoals rechtopzittend of liggend.
  • Bij het laatste deel van het onderzoek wordt warm en/of koud water in de oren gespoten. Hierbij kunt u duizelig en soms misselijk worden. Indien uw trommelvliezen niet intact zijn, verzoeken wij u dit aan ons te melden.

Duur van het ENG- / VNG onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Hierbij zijn de voorbereiding, registratie en het verwijderen van het masker inbegrepen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis gaan. Het is mogelijk dat u na het onderzoek duizelig of misselijk wordt.

Uitslag ENG- / VNG onderzoek

De uitslag krijgt u via de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Heeft u geen afspraak, dan wordt deze door de poli KNO toegestuurd.

Belangrijk

Gebruikt u medicijnen tegen duizeligheid, sommige pijnstillers, slaaptabletten of kalmerende middelen dan moet u deze, in overleg met uw arts, minstens 5 dagen voor het onderzoek stoppen.

Verder mag u de dag vóór het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of make-up in het gezicht. Dit is nodig om de ogen (pupillen) goed te kunnen meten.

Heeft u nog vragen?

Neem dan op contact op met de afdeling neurofysiologie.

0495 - 57 22 15 
Maandag t/m donderdag
08:00 – 15:30 uur.