EMG onderzoek

Neurofysiologie

 

Wat is een EMG onderzoek?

EMG staat voor Elektro-Myo-Grafie. en betekent letterlijk het weergeven van elektrische activiteit van de spieren. In de praktijk wordt zowel de activiteit van zenuwen als van spieren gemeten. EMG is een verzamelnaam voor verschillende onderzoeken.

De voorbereiding

Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème. Dit is nodig om de elektrodes goed te laten plakken.

Het onderzoek

Zenuw-geleidingsonderzoek
Voor dit onderzoek bevestigt de laborante of neuroloog een aantal elektroden boven de spieren op uw huid of schuift ringelektroden om uw vingers. Vervolgens wordt een zenuw elektrisch gestimuleerd. Hierbij gaan een of meerdere spieren vanzelf bewegen. Het stimuleren voelt aan als korte schokjes en wordt over het algemeen goed verdragen.

Spieronderzoek of naald EMG
Dit onderzoek wordt door de neuroloog gedaan geassisteerd door een laborante. Bij een spieronderzoek meet de neuroloog met behulp van een fijne naald de elektrische activiteit in de spier. Deze naald is veel dunner dan een injectienaald. Het insteken van de naald voelt ongeveer zoals een speldenprik. Kleinere spieren zijn vaak wel gevoeliger dan grotere spieren. Ook geldt dat het inprikken in een ontspannen spier minder pijnlijk is dan in een aangespannen spier. Als de naald eenmaal in de spier zit, voelt u deze nauwelijks meer.

Omdat de meting zowel in een ontspannen als in een aangespannen spier wordt gedaan, moet u tijdens het onderzoek de spier aanspannen. De neuroloog onderzoekt één of meerdere spieren. Dit is afhankelijk van wat de specialist die u behandelt, onderzocht wil hebben.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 – 60 minuten afhankelijk van de hoeveelheid zenuwgeleidingen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis.

De uitslag

De uitslag krijgt U van Uw behandelend arts, hiervoor wordt een afspraak via de polikliniek gepland.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème. Dit is nodig om de elektrodes goed te laten plakken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan op contact op met de afdeling Neurofysiologie.
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08:00 – 15:30 uur.

Afdeling Neurofysiologie:
0495 - 57 22 15