PDF
Stel PDF samen

BAEP onderzoek

Neurofysiologie

 

Wat is een BAEP onderzoek?

BAEP is de afkorting voor Brainstem Auditory Evoked Potential. Dit onderzoek meet hoe een gehoorprikkel - via de gehoorzenuw - in de hersenen wordt verwerkt. Een laborant van de afdeling klinische neuro­fysiologie doet dit onderzoek.

De voorbereiding BAEP onderzoek

Was de dag vóór het onderzoek uw haren. Gebruik daarna geen cosmetische middelen meer zoals haarversteviger, haarlak of gel. Dit is nodig om de elektrodes goed te laten plakken.

Het BAEP onderzoek

De laborant bevestigt met plaksel 2 elektroden (metalen dopjes) op uw hoofd en 1 op beide oorlelletjes. De elektroden worden met een computer verbonden.

Tijdens het onderzoek zit u op een stoel en u krijgt een koptelefoon op. Hieruit komt een tikkend geluid, waar u naar moet luisteren. Eerst 2 metingen aan de rechterkant, daarna 2 metingen aan de linkerkant.

De computer registreert hoe het geluid in de hersenen wordt verwerkt. De signalen die ontstaan, worden op het beeldscherm weergegeven als golfpatronen.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek rustig zit en niet praat.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Hierbij zijn de voorbereiding, registratie en het verwijderen van de elektroden inbegrepen.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden en het plaksel verwijderd.

De uitslag van het BAEP onderzoek

De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Deze afspraak wordt door de polikliniek KNO gemaakt.

Belangrijk

Was de dag vóór het onderzoek uw haren. Gebruik daarna geen cosmetische middelen meer zoals haarversteviger, haarlak of gel. Dit is nodig om de elektrodes goed te laten plakken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan op contact op met de afdeling neurofysiologie.

0495 - 57 22 15 
Maandag t/m donderdag
08:00 – 15:30 uur.