PDF
Stel PDF samen

Röntgenfoto’s van slokdarm

Oesofagus / slikfoto’s

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een onderzoek van uw slokdarm. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Als u geneesmiddelen gebruikt, dan mag u deze volgens het normale schema innemen

Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of laborant zeggen.

Overgevoeligheid of allergie?
Bent u ergens allergisch voor? Vertel dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de laborant.

Dag van het onderzoek

U meldt zich 5 minuten voor de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. Soms wordt (bij het maken van de afspraak) aan u gevraagd de verwijsbrief van uw arts mee te brengen op de dag van het onderzoek. Meestal is dat niet nodig. Breng wel de afspraakbevestiging mee.

Het onderzoek

Voor het onderzoek
Het deel van uw lichaam dat onderzocht wordt mag geen metaal (ritsen, speldjes, sieraden, metalen knopen of drukknopen) bevatten. In de kleedruimte kunt u uw kleding uittrekken en uw sieraden af doen.

Het onderzoek
U komt tegen een beweegbare röntgentafel te staan die ook in liggende stand kan worden gezet.

rontgenfoto-slokdarm.jpg                                                                                                                                                                            
Beweegbare röntgentafel

Om een goede afbeelding van de slokdarm te krijgen, krijgt u bariumpap te drinken. Deze ziet er kalkachtig uit. Hierna worden foto's gemaakt in staande en liggende houding.

Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek weer eten en drinken zoals u gewend bent. De eerste dagen kan uw ontlasting door de bariumpap een beetje wit gekleurd zijn. Dit is normaal.

Hebt u last van verstopping? Overleg dan met de radioloog die het onderzoek gedaan heeft of u na het onderzoek een laxeermiddel moet gebruiken.

Uitslag

Na het onderzoek worden de foto’s beoordeeld door de radioloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40