PDF
Stel PDF samen

Behandeling kalkafzetting in een pees

Barbotage

Medische beeldvorming


Wat gebeurt er bij de behandeling?

U heeft klachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen in een pees. Een barbotage behandeling van een pees heeft het doel de kalkafzettingen op te lossen. Dit gebeurt door kleine gaatjes in de kalk te maken en de kalk in kleine stukjes te verdelen.

Voorbereiding

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?
Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of de behandeling kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voorafgaande aan de behandeling.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
Is bij u een afwijkende bloedstolling vastgesteld of gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden? Dan is deze vorm van behandeling niet aan te raden. Bespreek dit met uw aanvragend arts. Deze kan, indien noodzakelijk, contact opnemen met de uitvoerende radioloog.

Gebruikt u andere medicijnen?
Als u andere medicijnen gebruikt, dan mag u die gewoon innemen.

De behandeling

De behandeling ziet er als volgt uit:

  1. U gaat op de behandeltafel liggen.
  2. Met echografie wordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald.
  3. De huid wordt schoongemaakt en ontsmet.
  4. U krijgt een prik met verdoving.
  5. In de kalkafzetting en in de pees wordt meerdere keren geprikt, zodat er meerdere gaatjes in de pees en kalk zitten.
  6. Er wordt in de slijmbeurs een mengsel van pijnstiller en ontstekingsremmer gespoten.

Door het aanprikken van de kalk in de pees wordt de genezing op gang gebracht. Door de reactie van het lichaam op het prikken, wordt de kalk door het lichaam afgebroken. Dit geeft de eerste tijd (soms tot 2 weken na de behandeling) vaak meer pijnklachten dan er voor de behandeling waren. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk. Bij de meeste patiënten zorgt de behandeling ervoor dat de klachten goed te verdragen zijn of volledig verdwijnen.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

De eerste 2 - 3 uur na de injectie mag u niet zelf autorijden. Dit komt doordat het gewricht / de pees minder beweeglijk kan zijn.

De eerste paar dagen kunt u meer pijn hebben. Hiervoor kunt u paracetamol gebruiken tot maximaal 5 x 500 mg per dag. Koelen met koud kompres of ijszak kan ook verlichting geven.

Bewegen en herstel
De eerste 2 - 3 dagen na de behandeling mag u uw behandelde lichaamsdeel niet te veel gebruiken. U mag het gewricht / lichaamsdeel alleen binnen de pijngrenzen gebruiken. Pijn en zwelling geven aan dat de grens van het belasten bereikt is. Het is heel normaal dat het behandelde lichaamsdeel de eerste paar dagen gevoelig is.

Adviezen voor de eerste 6 weken na de behandeling:

  • Doe geen activiteiten die het behandelde lichaamsdeel zwaar belasten. Denk hierbij aan het tillen of dragen van zware tassen, helpen bij een verhuizing, ramen lappen of het plafond witten.
  • Beweeg en gebruik uw behandelde lichaamsdeel zo normaal mogelijk.  Zo stimuleert u het herstel van de functie ervan.
  • Bewegen is ook goed voor de genezing van de schouder. Beweeg ook tijdens uw dagelijks werk!

Controle

Na ongeveer 6 weken laat u een röntgenfoto van de schouder maken, uw huisarts / specialist zorgt voor een verwijzing en een vervolgafspraak. Op de foto wordt beoordeeld of de hoeveelheid kalk is afgenomen.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40

Belangrijk

Voorbereiding
Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden?
Bespreek dit met uw arts.

Na de behandeling
De eerste 2 tot 3 uur na de injectie mag u niet zelf autorijden. Dit komt doordat het gewricht / de pees minder beweeglijk kan zijn.