PDF
Stel PDF samen

Echografie boven- en onderbuik 

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een echografie van uw boven- en onderbuik. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn, u mag minimaal  4 uur voor het onderzoek niet eten en drinken, met uitzondering van water.

Indien nodig mogen medicijnen wel ingenomen worden met een slokje water. Minimaal 4 uur voorafgaand aan het onderzoek geen kauwgom gebruiken, geen tanden poetsen en niet roken.

Om een duidelijke echografie te kunnen maken, moet de blaas vol zijn. Daarom vragen we u ter voorbereiding om ongeveer 1,5 uur vóór uw afspraak, klaar te zijn met het drinken van 1 liter water. Daarna mag u niet meer plassen tot ná het onderzoek.
1000_F_486761824_7Sy0gsKxVEvP68gP8o4QWFN3G7nYMmW3.jpg2093518.png

Dag van het onderzoek

U meldt zich 5 minuten voor de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. Breng wel de afspraakbevestiging mee.

Het echoapparaat wordt ook voor spoedgevallen gebruikt, daardoor kan het zijn dat u wat later aan de beurt bent.

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor mensen. Het onderzoek doet helemaal geen pijn.

Afbeelding1-1.jpg
Echoapparaat

Het onderzoek

Voor het onderzoek
In de kleedruimte kunt u, als het nodig is, kleding uittrekken.

Het onderzoek
In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een bed. De laborant brengt een beetje gel aan op uw huid. Dan strijkt de laborant met een kleine houder over uw huid. Deze houder zendt de geluidsgolven door uw huid in uw lichaam. De organen weerkaatsen het geluid en de houder ontvangt het weerkaatste geluid. De computer maakt hiervan een beeld en daarvan worden dan weer foto’s gemaakt.

Tijdens het onderzoek kan aan u gevraagd worden even in te ademen en de adem vast te houden. Ook kan het zijn dat u even op uw zij moet gaan liggen.

Soms overlegt de laborant tijdens het onderzoek met de radioloog. Ook kan het gebeuren dat de radioloog nog even aanvullend echografie-onderzoek bij u komt doen.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u de afdeling medische beeldvorming direct verlaten en is geen speciale nazorg nodig.

Uitslag

Na het onderzoek worden de beelden van de echografie beoordeeld door de radioloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40