CT-scan skelet
Hand, arm, voet, been, schouder, heup, bekken, wervelkolom
Medische beeldvorming
U krijgt binnenkort een CT-scan van een gedeelte van uw skelet (hand, arm, voet, been, schouder, heup, bekken of een deel van uw wervelkolom). In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.
Voorbereiding CT-scan van het skelet
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor een CT-scan van het skelet. Wanneer u een gipsverband draagt om het gebied dat gescand moet worden, kan dit meestal gewoon blijven zitten.
Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of CT-laborant zeggen.
Overgevoeligheid of allergie?
Bent u ergens allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de CT-laborant.
Dag van het onderzoek
U meldt zich 5 minuten voor de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. Soms wordt (bij het maken van de afspraak) aan u gevraagd de verwijsbrief van uw arts mee te brengen op de dag van het onderzoek. Meestal is dat niet nodig. Breng wel de afspraakbevestiging mee. De CT-scanner wordt ook voor spoedgevallen gebruikt, daardoor kan het zijn dat u wat later aan de beurt bent.
Het onderzoek van de CT-scan van het skelet
Voor het onderzoek
Het deel van uw lichaam dat gescand wordt mag geen metaal (ritsen, speldjes, sieraden, metalen knopen of drukknopen) bevatten. In de kleedruimte kunt u kleding waarin metaal zit uittrekken en uw sieraden af doen.
In gebitsprotheses / kunstgebitten zit altijd metaal en moeten daarom vaak uitgedaan worden bij CT-scans van de nekwervelkolom. Vullingen in tanden of kiezen zijn geen probleem.
De CT-scanner
Het apparaat waar dit onderzoek mee wordt gedaan bestaat uit een grote kast met een ring in het midden. Tijdens het onderzoek draait de röntgenbuis rond in de ring, waardoor u als het ware van alle kanten bekeken wordt. De computer maakt hier een beeld van en daarvan worden dan weer foto’s gemaakt. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. De laborant die het apparaat bedient kan u wel zien en horen.
CT-scanner
In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smal bed dat in de ring wordt geschoven. Alleen het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden bevindt zich in het midden van de ring. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in het apparaat.
Tijdens het onderzoek is het belangrijk stil te blijven liggen. Het bed verschuift tijdens het onderzoek dat ongeveer 10 - 15 minuten duurt. Er kan aan u gevraagd worden om even niet te slikken of te ademen. Daarna begint de scan. Er kunnen meerdere opnames gemaakt worden, die tussen de 10 - 20 seconden duren.
Contrastmiddel bij CT-onderzoek van het skelet
Heel soms is het nodig om bij een CT-scan van het skelet contrastmiddel in een bloedvat te spuiten. Hiervoor moet uw nierfunctie goed zijn. De waarde daarvan (MDRD) wordt bepaald met bloedonderzoek. Het kan zijn dat u enkele dagen voor het onderzoek bloed moet laten prikken. In dat geval krijgt u hiervoor van uw arts een verwijzing voor het priklaboratorium.
Bij borstvoeding:
Nadat u contrastmiddel heeft gekregen kunt u borstvoeding blijven geven. Er zijn dus geen speciale maatregelen nodig.
Bloedprikken
Het contrastmiddel kan invloed hebben op de uitslag van bloedonderzoek. Als u bij de CT-scan contrastmiddel krijgt ingespoten en ook bloed moet laten prikken, dan moet u dit voor het maken van de CT-scan laten doen of 24 uur na de CT-scan.
Na het onderzoek
Als u tijdens de CT-scan een injectie met contrastmiddel heeft gehad moet u tot een kwartier na het onderzoek in de wachtkamer wachten. Wanneer u zich daarna goed voelt, dan mag u de afdeling medische beeldvorming verlaten.
Drink gedurende de dag ongeveer 1 liter extra vloeistof (water, koffie, thee, bouillon, limonade, sap en dergelijke). U helpt zo uw lichaam om de contrastvloeistof weer kwijt te raken.
Als er bij u tijdens de CT-scan geen contrastmiddel ingespoten is, dan mag u direct na de scan de afdeling Medische Beeldvorming verlaten.
Uitslag van de CT-scan van het skelet
Na het onderzoek worden de beelden van de scan verwerkt en beoordeeld door de radioloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak.
Route:
-SE
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.
Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur
Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.
Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40