PDF
Stel PDF samen

CT-scan van het hoofd

Aangezicht, sinus, schedel, mastoïd, brughoek

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een CT-scan van uw hoofd. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Voorbereiding CT-scan van het hoofd

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor een CT-scan van het hoofd.

Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of CT-laborant zeggen.

Overgevoeligheid of allergie?
Bent u ergens allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de CT-laborant.

Dag van het onderzoek 

U meldt zich 5 minuten voor de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. Soms wordt (bij het maken van de afspraak) aan u gevraagd de verwijsbrief van uw arts mee te brengen op de dag van het onderzoek. Meestal is dat niet nodig. Breng wel de afspraakbevestiging mee. De CT-scanner wordt ook voor spoedgevallen gebruikt, daardoor kan het zijn dat u wat later aan de beurt bent.

Het onderzoek van de CT-scan van het hoofd

Voor het onderzoek
Het deel van uw lichaam dat gescand wordt mag geen metaal (ritsen, speldjes, sieraden, metalen knopen of drukknopen) bevatten.

Gebitsprotheses/kunstgebitten bevatten altijd metaal en moeten daarom vaak uitgedaan worden bij CT-scans van het hoofd of de hals. Vullingen in tanden of kiezen zijn geen probleem.

De CT-scanner
Het apparaat waar dit onderzoek mee wordt gedaan bestaat uit een grote kast met een ring in het midden. Tijdens het onderzoek draait de röntgenbuis rond in de ring, waardoor u als het ware van alle kanten bekeken wordt. De computer maakt hier een beeld van en daarvan worden dan weer foto’s gemaakt. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. De laborant die het apparaat bedient kan u wel zien en horen.

 CT-scanner.jpg
CT-scanner

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smal bed dat in de ring wordt geschoven. Alleen het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden bevindt zich in het midden van de ring. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in het apparaat.

Tijdens het onderzoek is het belangrijk stil te blijven liggen. Het bed verschuift tijdens het onderzoek dat ongeveer 10 - 15 minuten duurt. Er kan aan u gevraagd worden om even niet te slikken. Daarna begint de scan. Er kunnen meerdere opnames gemaakt worden, die tussen de 10 - 20 seconden duren.

Contrastmiddel bij CT-scan van het hoofd

Soms is het nodig dat er bij u een contrastmiddel in een bloedvat wordt ingespoten. Hiervoor moet uw nierfunctie goed zijn. De waarde daarvan (MDRD) wordt bepaald met bloedonderzoek. Het kan zijn dat u enkele dagen voor het onderzoek bloed moet laten prikken. In dat geval krijgt u hiervoor van uw arts een verwijzing voor het piklaboratorium.

Het contrastmiddel wordt ingespoten via een infuusnaald in een ader van de arm. Direct na het inspuiten kunt u een warm gevoel over het hele lichaam krijgen en een vreemde smaak in de mond. Dit is normaal en het gaat snel weer voorbij.

Bij borstvoeding:
Nadat u contrastmiddel heeft gekregen kunt u borstvoeding blijven geven. Er zijn geen speciale maatregelen nodig.

Bloedprikken

Het contrastmiddel kan invloed hebben op de uitslag van bloedonderzoek. Als u naast een CT-scan ook bloed moet laten prikken moet u dit voorafgaande aan de CT-scan laten doen of 24 uur na de CT-scan.

Na het onderzoek 

Als u tijdens de CT-scan een injectie met contrastmiddel heeft gehad moet u tot een kwartier na het onderzoek in de wachtkamer wachten. Wanneer u zich daarna goed voelt mag u de afdeling medische beeldvorming verlaten.

Drink gedurende de dag ongeveer 1 liter extra vloeistof (water, koffie, thee, bouillon, limonade, sap en dergelijke). U helpt zo uw lichaam om de contrastvloeistof weer kwijt te raken.

Als er bij u tijdens de CT-scan geen contrastmiddel ingespoten is, dan mag u direct na de scan de afdeling medische beeldvorming verlaten.

Uitslag CT-scan van het hoofd

Na het onderzoek worden de beelden van de scan verwerkt en beoordeeld door de radioloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40