PDF
Stel PDF samen

CT-scan van het hart

CT-cardiac

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een CT-scan van uw hart. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scanner is een apparaat waarmee röntgenbeelden (scans) gemaakt worden. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle onderzoekstafel die door de ringvormige opening schuift. De CT-laborant maakt de CT-scan vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoekskamer. De laborant kan u van hieruit steeds zien, horen en met u praten.

CT-scanner.jpg
CT-scanner

Wat is een CT-scan van het hart ?

Een CT-scan van uw hart is een onderzoek waarbij met röntgenstraling uw kransslagaders in beeld gebracht worden door de Computer Tomograaf (CT scanner). Tijdens het onderzoek ligt u met uw borstkast in de ringvormige opening / tunnel. Zo is het mogelijk om van buitenaf beelden te krijgen van de bloedvaten van uw hart.

Voorbereiding CT-scan van het hart

Bent u zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw cardioloog zeggen.

Overgevoelig of allergie

  • Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Geef dit dan door aan de medewerkers van de afdeling medische beeldvorming.
  • Bent u ergens anders allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de CT-laborant.

Bloedprikken
Wanneer u bloed moet laten prikken laat dit dan voor het CT-onderzoek doen of pas na 24 uur erna. Het ingespoten contrastmiddel kan van invloed zijn op het bloedonderzoek.

Kleding
Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen op of aan uw lichaam zitten, zoals ritsen, haakjes, metalen knopen of sieraden. Tijdens het onderzoek moet u de kleding van het bovenlichaam uit doen.

Dag van het onderzoek 

Nuchter zijn
Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken. Medicijnen mag u wel gewoon innemen met een glaasje water. U mag geen koffie, thee of energiedrankjes drinken.

Lage hartslag
Voor dit onderzoek, moet uw hartslag laag zijn. Daarom moeten sommige patiënten 2 uur voor het onderzoek een tablet (vaak metoprolol) innemen. Als dit bij u nodig is, hebt u uitleg en een recept van uw cardioloog gekregen

Het CT-onderzoek van het hart

U meldt zich bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. Kom 30 minuten voor het onderzoek zodat u rustig (met lage hartslag) aan het onderzoek kunt beginnen. De CT-scan wordt ook voor spoedgevallen gebruikt. Daardoor kan het zijn dat u iets langer moet wachten.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug, met de armen boven het hoofd. Voor het onderzoek wordt een infuusnaald ingebracht in uw arm. Via het infuus kan de contrastvloeistof en eventuele medicijnen gegeven worden. De contrastvloeistof is nodig om uw kransslagaders zichtbaar te maken.

Als uw hartslag te snel is, krijgt u via het infuus een medicijn ingespoten om uw hartslag te verlagen. U krijgt ECG-stickers op uw borstkas geplakt om uw hartslag te meten. U moet dan ook de kleding van het bovenlichaam uit doen. Ook krijgt u een band om de bovenarm om uw bloeddruk te meten.

Voor het onderzoek begint, krijgt u een medicijnspray onder de tong gespoten. Dit is om de bloedvaten rond het hart (kransslagaders) wijder te maken zodat ze duidelijk zichtbaar zijn op de scan. U kunt van dit medicijn korte tijd hoofdpijn krijgen of wat duizelig zijn.

Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen. Bewegingen verstoren namelijk de opnamen. De röntgenbuis draait tijdens het maken van de scan rond. Dat maakt iets lawaai, maar u ziet en voelt hier verder niets van. Tijdens het onderzoek wordt u enkele malen gevraagd in te ademen en de adem ongeveer 10 seconden vast te houden. De CT-laborant legt dit vooraf nog uit.

Aan het begin van het onderzoek wordt de hoeveelheid kalk in de bloedvaten gemeten. Indien de hoeveelheid kalk boven een bepaalde grens is, dan gaat het verdere onderzoek niet door. Als de hoeveelheid kalk namelijk te hoog is dan is de scan niet betrouwbaar.

Direct na het inspuiten van het contrastmiddel kunt u kort een warm gevoel krijgen over uw hele lichaam. Ook kunt een vieze smaak in uw mond krijgen en het gevoel dat u aan het plassen bent. Dit trekt allemaal snel weer weg. Het heeft niets te maken met een eventuele allergie voor het contrastmiddel.

Het onderzoek met alle voorbereidingen duurt 30 - 45 minuten. Het scannen zelf gebeurt enkele malen en duurt maar een paar seconden.

Na het onderzoek 

Na de scan vragen wij u om nog 15 minuten in de wachtkamer te gaan zitten. Dit is om te kijken of u geen bijwerkingen heeft van de contrastvloeistof of de medicijnen.

Begeleiding
Sommige mensen voelen zich door de medicijnen duizelig na de scan. Daarom kunt u na het onderzoek beter niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel het vervoer en laat u door iemand begeleiden.

Extra drinken
Het is goed om na het onderzoek 3 - 4 glazen water te drinken. Hierdoor plast u de contrastvloeistof snel weer uit.

De uitslag van de CT-scan van het hart

Na het onderzoek worden de beelden van de scan verwerkt. De radioloog en een cardioloog maken het verslag van uw onderzoek. Dit verslag gaat naar uw cardioloog. Uw cardioloog bespreekt de uitslag met u tijdens het volgende polikliniekbezoek.

Route:

-SE

Belangrijk

Nuchter zijn
Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken. Medicijnen mag u wel gewoon innemen met een glaasje water. U mag geen koffie, thee of energiedrankjes drinken.

Begeleiding
Sommige mensen voelen zich door de medicijnen duizelig na de scan. Daarom kunt u na het onderzoek beter niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel het vervoer en laat u door iemand begeleiden.

Verhinderd?
Bent u verhinderd, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de poli cardiologie of de afdeling medische beeldvorming.

Poli cardiologie:
0495 – 57 22 80

Medische beeldvorming:      
0495 – 57 21 40