PDF
Stel PDF samen

CT-scan van de buik

Buik, pancreas, alvleesklier, lever, milt

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een CT-scan van uw buikorganen. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Voorbereiding

Avond voor het onderzoek
Vanaf 20:00 uur mag u alleen nog maar licht verteerbaar voedsel nemen. Met licht verteerbaar voedsel bedoelen we:

  • Brood: wit brood zonder korst, beschuit (geen volkoren), wit knäckebröd.
  • Beleg: magere vleeswaren bv. rookvlees, kiprollade, kalkoenrollade, magere gekookte ham zonder vetrand, jam, honing, stroop en vruchtenhagel.
  • Drank: thee of koffie met weinig melk, frisdrank, gezeefd vruchtensap.
  • Fruit: geen.
  • Diversen: suiker, pepermunt, zuurtje.

Dag van het onderzoek      
U moet 2 uur voor het onderzoek nuchter blijven.

Meldt u zich 5 minuten voor het onderzoek aan de balie van de afdeling medische beeldvorming.

Soms wordt (bij het maken van de afspraak) aan u gevraagd de verwijsbrief van uw arts mee te brengen op de dag van het onderzoek. Meestal is dat niet nodig. Breng wel de afspraakbevestiging mee.

Voorafgaande aan het onderzoek moet u een hoeveelheid water drinken volgens dit schema:

  • 1 uur voor het onderzoek: een halve liter water thuis drinken.
  • 20 minuten voor het onderzoek: een halve liter water drinken (zelf meenemen dus!) onderweg naar het ziekenhuis.

Voor een CT-buik-zonder-drinken en een CT-pancreas / alvleesklier is dit niet nodig.

Het onderzoek

Voor het onderzoek
Het deel van uw lichaam dat gescand wordt mag geen metaal (ritsen, speldjes, sieraden, metalen knopen of drukknopen) bevatten. In de kleedruimte kunt u kleding waarin metaal zit uittrekken en uw sieraden af doen.

Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of CT-laborant zeggen.

Overgevoeligheid of allergie?
Bent u ergens allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onder-zoek aan de CT-laborant.

De CT-scanner        
Het apparaat waar dit onderzoek mee wordt gedaan bestaat uit een grote kast met een ring in het midden. Tijdens het onderzoek draait de röntgenbuis rond in de ring, waardoor u als het ware van alle kanten bekeken wordt.

   CT-scanner.jpg
CT-scanner

De computer maakt hier een beeld van en daarvan worden dan weer foto’s gemaakt. Het apparaat wordt bediend vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. De laborant die het apparaat bedient kan u wel zien en horen.

Soms is het nodig om vlak voordat de scan begint nog een beker water te drinken, de CT-laborant geeft dit aan. Soms wordt er een dun slangetje een klein stukje in de anus ingebracht om waterige contrastvloeistof in de darm te brengen. Ook krijgt u soms een medicijn toegediend tegen darmkramp.

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smal bed dat in de ring wordt geschoven. Alleen het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden bevindt zich in het midden van de ring. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in het apparaat.

Tijdens het onderzoek is het belangrijk stil te blijven liggen. Het bed verschuift tijdens het onderzoek dat ongeveer 15 - 20 minuten duurt. Er zal aan u gevraagd worden om in te ademen en de adem vast te houden. Daarna begint de scan. Er kunnen meerdere opnames gemaakt worden, die tussen de 10 - 20 seconden duren.

De CT-scanner wordt ook voor spoedgevallen gebruikt, daardoor bent u mogelijk wat later aan de beurt.

Contrastmiddel

Vaak is het nodig dat er bij u een contrastmiddel in een bloedvat wordt ingespoten. Hiervoor moet uw nierfunctie goed zijn. De waarde daarvan (MDRD) wordt bepaald met bloedonderzoek. Het kan dus zijn dat u enkele dagen voor het onderzoek bloed moet laten prikken. In dat geval krijgt u hiervoor van uw arts een verwijzing voor het priklaboratorium.

Het contrastmiddel wordt ingespoten via een infuusnaald in een ader van de arm. Direct na het inspuiten kunt u een warm gevoel over het hele lichaam krijgen en een vreemde smaak in de mond. Dit is normaal en het gaat snel weer voorbij.          

Bij borstvoeding:     
Nadat u contrastmiddel heeft gekregen (via infuus of via de anus) kunt u borstvoeding blijven geven. Er zijn dus geen speciale maatregelen nodig.

Bloedprikken      

Het contrastmiddel kan invloed hebben op de uitslag van bloedonderzoek. Als u behalve een CT-scan ook bloed moet laten prikken moet u dit voor het maken van de CT-scan laten doen of 24 uur na de CT-scan.

Na het onderzoek

Wanneer u via de anus waterige contrastvloeistof in de darm heeft gekregen, kunt u na het onderzoek in de kleedruimte naar het toilet gaan om de vloeistof weer kwijt te raken.

Als u tijdens de CT-scan een injectie met contrastmiddel heeft gehad moet u tot een kwartier na het onderzoek in de wachtkamer wachten. Wanneer u zich daarna goed voelt mag u de afdeling medische beeldvorming verlaten.

Als bij u tijdens de CT-scan geen contrastmiddel ingespoten werd, dan mag u direct na de scan de afdeling medische beeldvorming verlaten.

Uitslag

Na het onderzoek worden de beelden van de scan verwerkt en beoordeeld door de radioloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40

Belangrijk

Voorbereiding
De dag voor het onderzoek mag u vanaf 20:00 uur alleen nog maar licht verteerbaar voedsel nemen.

U moet 2 uur voor het onderzoek nuchter blijven.