PDF
Stel PDF samen

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders

Hysterosalpingografie / HSG

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van uw baarmoeder en eileiders. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Voorbereiding

Het onderzoek wordt in de eerste helft van uw menstruatiecyclus gedaan.

Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of laborant zeggen.

Overgevoeligheid of allergie?
Bent u ergens allergisch voor? Vertel dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de laborant.

Dag van het onderzoek

U meldt zich 5 minuten voor de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming.

Het onderzoek

Bij een röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders wordt contrastvloeistof in de baarmoederholte en eileiders ingespoten om te kijken of er een doorgang is naar de buikholte.

Het onderzoek wordt meestal gedaan bij vruchtbaarheidsproblemen, een onvervulde kinderwens en na een sterilisatieprocedure.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Voor het onderzoek
In de kleedruimte bij de onderzoekskamer kunt u de kleren van uw onderlichaam uit doen.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door een gynaecoloog, die hierbij geholpen wordt door de radioloog en een röntgenlaborante.

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op de onderzoekstafel, u moet dan op uw rug gaan liggen en uw knieën optrekken. De gynaecoloog ontsmet uw vagina met ontsmettingsvloeistof en brengt een speculum in uw vagina. Zo wordt de baarmoedermond goed zichtbaar en via een buisje dat we op de baarmoedermond zetten, wordt contrastvloeistof ingespoten. De contrastvloeistof is nodig om de baarmoeder en de eileiders zichtbaar te maken. Dit kan aanvoelen als menstruatie-buikpijn. De contrastvloeistof kan een prikkelend gevoel geven. Beide verdwijnen na enige tijd. De contrastvloeistof moet van de baarmoeder via de eileiders naar de vrije buikholte vloeien. Daarbij worden enkele röntgenfoto’s gemaakt. Hierop kunnen we onder andere zien of er een vrije doorgang is tussen de baarmoeder en de eileiders.

Na het onderzoek
Na het onderzoek krijgt u een maandverband omdat er contrastvloeistof en ontsmettingsvloeistof kan lekken. De contrastvloeistof voelt plakkerig aan, de ontsmettingsvloeistof is bruinrood.

Uitslag

Na het onderzoek worden de röntgenfoto’s beoordeeld door de radioloog en de gynaecoloog. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts bij uw controle afspraak.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40