PDF
Stel PDF samen

Pleurapunctie

Longgeneeskunde

Bij een pleurapunctie wordt vocht dat rond de long zit met behulp van een naald weggehaald. In deze folder kunt u de gang van zaken lezen.

De longen zijn omgeven door 2 vliezen, waartussen zich vocht kan ophopen. Dit kan verschillende klachten geven. De aanwezigheid van vocht wordt aangetoond door lichamelijk onderzoek en door het maken van een röntgenfoto van de borstkas. Via een prik in de borstholte zal de arts proberen wat van dat vocht af te nemen voor onderzoek. Soms kan tussen deze longvliezen zoveel vocht zitten, dat de long hierdoor in verdrukking raakt. Hierdoor kunt u kortademig worden. De prik, waarbij geprobeerd wordt deze vochtophoping weg te nemen, heet ‘ontlastende punctie’.

De voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn. Vertel vooraf aan uw arts als u bloedverdunners zoals Sintrommitis of Marcoumar gebruikt.

Het onderzoek

U meldt zich, 30 minuten voor de afgesproken tijd, aan bij de aanmeldzuilen in de centrale hal. Daarna volgt u de route die op het ticket staat en neemt u plaats in de wachtkamer. Vervolgens wordt u naar de behandelkamer begeleid voor een anamnese gesprek en controlemetingen.

Meestal gebeurt het onderzoek terwijl u rechtop zit. Als u te ziek of te zwak bent kan de arts het onderzoek doen terwijl u in bed ligt.

U zit op de rand van het bed met de voeten op een bankje of een kruk. Uw bovenkleding wordt uitgedaan. De arts zoekt de plaats op waar het meeste vocht zit door op de borstkas te kloppen en markeert deze plaats. De huid wordt gedesinfecteerd met een roze vloeistof zonder jodium.

De longarts staat meestal aan uw rugzijde en brengt een naald in, tussen 2 ribben, tot in de holte tussen de 2 longvliezen (pleuraholte). Op de naald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen. Het pleuravocht wordt opgestuurd voor verder onderzoek.

Bij een ontlastende punctie, dus als er veel vocht zit, worden de huid en het longvlies met een spuit met een dunne naald plaatselijk verdoofd. Dit voelt aan als een gewone 'bloedprik’. Het doet een beetje pijn. De rest van het onderzoek is door de verdoving pijnloos, het vocht verlaat het lichaam via een slangetje. U kunt een hoestprikkel krijgen.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Een ontlastende punctie duurt langer, omdat er meer vocht wordt afgenomen.

Op het wondje wordt een pleister gedaan, die na 1 uur verwijderd mag worden.

Na het onderzoek

Bij een diagnostische punctie mag u direct na het onderzoek naar huis. Bij een ontlastende punctie wordt u na het onderzoek na het dagcentrum gebracht. Hier controleert de verpleegkundige nog enkele malen het zuurstofgehalte in uw bloed via een klemmetje op uw vinger. Als de controles goed blijven en u zich verder goed voelt mag u, na 30 minuten tot 1 uur, naar huis.

Het is verstandig om tot een half uur na het onderzoek rustig aan te doen.

Afhankelijk van wat uw arts aangeeft, wordt nog een röntgenfoto gemaakt om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen. 

 

Heeft u nog vragen?

Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de  longfunctieafdeling. 
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur