PDF
Stel PDF samen

Slaaponderzoek

Polysomnografie - thuis

Longgeneeskunde

Doel van het onderzoek

U heeft met uw arts uw klachten besproken. Deze kunnen veroorzaakt worden door de manier waarop u slaapt. Om dat te onderzoeken is een slaaponderzoek (polysomnografie) nodig. Dat betekent dat tijdens uw slaap een aantal lichaamsfuncties worden geregistreerd: zoals uw ademhaling, hartslag en de activiteiten van uw hersenen.

Voor dit onderzoek komt u naar de poli longgeneeskunde waar een van de longfunctie-analisten de apparatuur aansluit. Daarna kunt u naar huis. De metingen worden automatisch gedaan terwijl u gewoon thuis slaapt.

De voorbereiding

Kledingadvies voor het onderzoek
Trek thuis alvast een T-shirt of pyjamajas aan waarin u ’s nachts wilt slapen. Het is om praktische redenen niet mogelijk om tijdens het onderzoek met een bloot bovenlichaam te slapen.

Als u niet de rest van de middag en avond in uw pyjama wilt doorbrengen, kunt u het beste een T-shirt aantrekken. Dit shirt houdt u ’s nachts aan en overdag draagt u uw gewone kleding er overheen. Het gemakkelijkst is om ruimere kleding (blouse, vest, trui of jas) mee te nemen om over het T-shirt te dragen als u naar buiten loopt.

Haarverzorging
Tijdens het onderzoek krijgt u een aantal kabels (elektroden) op uw hoofdhuid. Deze worden met lijm bevestigd. Het is belangrijk dat uw haren voor het onderzoek gewassen en droog zijn.

Gebruik geen crèmespoeling, haarversteviging of stylingproducten. De elektroden blijven dan namelijk niet goed zitten.

Baard scheren
Scheer de eventuele stoppelbaard, alleen onder de kin, in verband met plakken van de elektroden.

Voor de dames
Zorg ervoor dat u aan uw linkerhand geen nagellak heeft. Heeft u kunstnagels, dan de kunstnagel van de ringvinger van uw linker hand verwijderen. Dit is nodig om via een sensor op uw vingernagel de hoeveelheid zuurstof in het bloed te kunnen meten. Als u ’s nachts geen beha wil dragen, doet u deze voor het onderzoek uit. Dit kan ook ter plekke.

Voor de partner
Het is logisch dat u zich zorgen maakt wanneer uw partner ’s nachts de adem vasthoudt of hard snurkt. Toch vragen we om uw partner voor één nacht niet wakker te maken / aan te stoten wanneer dit gebeurt.

Het onderzoek

  • Bij het aansluiten van de apparatuur worden verschillende elektroden op uw hoofd geplakt. 
  • Om uw borst- en buikademhaling te kunnen meten krijgt u elastische banden met een elektrode rond uw borstkas en buik.
  • U krijgt een neusbrilletje in, hiermee wordt de ademhaling via de neus gemeten.
  • Een opnamekastje dat u met een riem om uw borst draagt, is met al deze apparatuur verbonden en slaat alle gegevens van de hele nacht op.
  • Op uw linker ringvinger krijgt u een saturatiemeter (deze meet het zuurstofgehalte). Deze moet u vlak voor het slapen gaan zelf op de vinger zetten!
  • Nadat alles is aangesloten kunt u weer naar huis. Het aansluiten van de apparatuur duurt ongeveer 30 minuten.
  • U krijgt een vragenlijst mee, die u thuis moet invullen. De ingevulde lijst brengt u de volgende ochtend mee en geeft u af bij de longfunctieanalist.
  • U kunt gewoon rondlopen en gaan slapen op het moment zoals u gewend bent. De apparatuur begint automatisch de gegevens vast te leggen. Hiervan merkt u niets. De opname duurt van 22:00 - 08:00 uur. Het is de bedoeling dat u binnen deze periode slaapt.

Na het onderzoek

De volgende ochtend meldt u zich op de tijd die op de afsprakenkaart staat. Het verwijderen van de elektroden duurt ongeveer een kwartier. Hierna kunt u naar huis.

Voor personen met lange haren is het handig om zelf een haarborstel mee te nemen bij het afkoppelen.

Resultaten

Als u ongeveer 4 - 5 uur geslapen heeft, zijn voldoende gegevens geregistreerd. Dit hoeft niet aan één stuk te zijn. Met deze gegevens kan men nagaan of uw klachten komen door de manier waarop u slaapt of dat een ander probleem de oorzaak is.

De longfunctieanalist beoordeelt de gemeten gegevens en bespreekt deze met uw arts. De arts bespreekt de uitslag en de behandelmogelijkheden met u bij een volgende afspraak op de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u contact opnemen met de poli longgeneeskunde. 

0495 - 57 21 90  
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur