Slaaponderzoek
Polysomnografie - in het ziekenhuis
Longgeneeskunde
Doel van het onderzoek
U heeft met uw arts uw klachten besproken. Deze kunnen veroorzaakt worden door de manier waarop u slaapt. Om dat te onderzoeken is een slaaponderzoek (polysomnografie). Dat betekent dat tijdens uw slaap een aantal lichaamsfuncties worden geregistreerd zoals uw ademhaling, hartslag en de activiteiten van uw hersenen. Voor dit onderzoek blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.
De opname
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich op de poli longgeneeskunde. Een van de longfunctieanalisten sluit de kabels aan. Dit aansluiten duurt ongeveer 1 uur. Daarna wordt u door de longfunctieanalist naar de verpleegafdeling gebracht waar u een nacht met deze kabels gaat slapen. U verblijft op een éénpersoonskamer. U krijgt ‘s avonds een warme maaltijd en de volgende ochtend een ontbijt aangeboden.
Wat neemt u mee?
- T-shirt of pyjama. Het is vanwege hygiëne niet mogelijk om tijdens het onderzoek met een bloot bovenlichaam te slapen.
- Toiletartikelen.
- Slippers / pantoffels.
- Eventueel iets om te lezen.
- De medicijnen die u thuis gebruikt, deze kunt u gewoon door blijven gebruiken.
De voorbereiding
Haarverzorging
Tijdens het onderzoek krijgt u 10 elektroden op uw hoofdhuid. Deze worden met lijm bevestigd. Het is belangrijk dat uw haren voor het onderzoek gewassen en droog zijn. Gebruik geen crèmespoeling, haarversteviging of stylingproducten. De elektroden blijven dan namelijk niet goed zitten.
Baard scheren
Scheer de eventuele stoppelbaard in verband met plakken van de elektroden, dit hoeft alleen onder de kin.
Voor de dames
Zorg ervoor dat u aan uw linkerhand geen nagellak heeft. Heeft u kunstnagels, dan de kunstnagel van de ringvinger van uw linker hand verwijderen. Dit is nodig om via een sensor op uw vingernagel de hoeveelheid zuurstof in het bloed te kunnen meten. Als u ’s nachts geen beha wilt dragen, dient deze voor het onderzoek uitgedaan te worden. Dit kan ook ter plekke.
Het onderzoek
- Bij het aansluiten van de apparatuur worden verschillende elektroden op uw huid geplakt. U krijgt plakkers uw hoofd, naast uw ogen, onder uw kin, op uw borst en op beide benen.
- U krijgt een neusbrilletje in. Hiermee wordt de ademhaling via de neus gemeten.
- Er komt een rubberen saturatiemeter op de ringvinger van uw linkerhand. Dit meet uw zuurstofgehalte. Deze moet u voor het slapen gaan zelf op de vinger zetten!
- Om uw borst- en buikademhaling te kunnen meten krijgt u elastische banden met een elektrode rond uw borstkas en buik.
- Een opnamekastje dat u met een band om uw borst draagt, is met al deze kabels verbonden en slaat alle gegevens van de hele nacht op.
- U krijgt een vragenlijst mee om in te vullen. De ingevulde lijst geeft u de volgende ochtend aan de longfunctieanalist die de elektroden verwijderd.
- U kunt gewoon rondlopen en gaan slapen op het moment zoals u dat thuis gewend bent. De apparatuur voor het slaaponderzoek begint automatisch te registreren, de opname duurt van 22:00 - 08:00 uur.
Na het onderzoek
De volgende ochtend komt u weer volgens afspraak naar de polikliniek. U krijgt een afspraak mee voor de uitslag bij de arts.
Resultaten
Als u ongeveer 4 - 5 uur hebt geslapen, zijn er voldoende gegevens geregistreerd. Dit hoeft niet aan één stuk te zijn. Met deze gegevens kan men nagaan of uw klachten komen door uw slaappatroon of dat een ander lichamelijk probleem de oorzaak is.
De longfunctieanalist beoordeelt de gemeten gegevens en bespreekt deze met uw arts. De arts bespreekt de uitslag en de behandelmogelijkheden met u bij een volgende afspraak op de polikliniek.
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u contact opnemen met de poli longgeneeskunde.
0495 - 57 21 90
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur