PDF
Stel PDF samen

Mantoux-test

Longfunctieafdeling

 

Wat is een Mantoux-test

Met de Mantoux-test wil men nagaan of u kortgeleden of misschien in het verleden besmet geraakt bent met bacteriën die tuberculose kunnen veroorzaken. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid gespoten. Na 2 - 3 dagen wordt de eventuele reactie hierop afgelezen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de arts een Mantoux-test bij u laat doen. Bijvoorbeeld:

  • Bij verdenking van tuberculose.
  • Als wordt overwogen te starten met een behandeling met bepaalde medicijnen die de weerstand van het lichaam verminderen. Deze medicijnen worden o.a. gebruikt bij patiënten met chronische darmziekten en reumatische aandoeningen. Bij het gebruik van deze geneesmiddelen bestaat het gevaar van een opnieuw actief worden van tuberculose bij patiënten die in het verleden besmet zijn geraakt met tuberculose.

De test wordt niet op donderdag gedaan, omdat het aflezen niet in het weekend kan.

Voorbereiding

Er zijn geen voorbereidingen nodig. Ook bij zwangerschap of het geven van borstvoeding mag deze test gedaan worden.

Werkwijze

Een heel kleine hoeveelheid tuberculinevloeistof wordt in de huid van de linker onderarm gespoten. Omdat de vloeistof niet onder, maar echt in de huid gespoten wordt kan dit soms even gevoelig zijn.

Soms gaat de rode plek jeuken. Om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te laten zijn, moet u voorkomen dat u bij jeuk gaat krabben. Plak er eventueel een pleistertje overheen. De arm mag gewoon gewassen worden (niet boenen).

De uitslag

Na 2 - 3 dagen komt u terug naar de  longfunctieafdeling om een eventuele reactie af te laten lezen. 

De huidtest is negatief als uw huid niet reageert op de ingespoten vloeistof.

De huidtest is positief als na 2 - 3 dagen rond de inspuitplaats een rode verdikking in de huid te zien is. Een positieve reactie betekent niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een positieve huidtest doordat u in het verleden bent gevaccineerd tegen tuberculose.

Heeft u nog vragen?

Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de  longfunctieafdeling. 
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur