Longfunctie onderzoek
Longfunctieafdeling
Tijdens een longfunctie onderzoek wordt bekeken waarom bepaalde longfuncties verstoord zijn. Er kunnen verschillende testen worden afgenomen. De arts geeft aan welk onderzoek bij u nodig is.
Tijdens het onderzoek zit u op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond dat is verbonden met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Op de neus wordt een klemmetje geplaatst, om te voorkomen dat er lucht via de neus kan ontsnappen. Maar wees gerust, u krijgt regelmatig korte pauzes zodat u weer normaal kan ademen.
Het onderzoek duurt 15 - 30 minuten.
De voorbereiding
Voor dit onderzoek is het soms nodig dat u tijdelijk stopt met het innemen van bepaalde medicijnen. Uw longarts of de poli assistente vertelt u, als dit nodig is, welke medicijnen dit zijn en hoelang u moet stoppen. U hoeft niet nuchter te zijn. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn, dan lukt het onderzoek het beste. Kom daarom op tijd zodat u even tot rust kunt komen voordat het onderzoek begint.
Het onderzoek
Het longfunctie onderzoek is niet pijnlijk en wordt gedaan door een longfunctieanalist.
Flow – volume
Bij dit onderzoek wordt de hoeveelheid lucht gemeten die u maximaal kunt in- en uitademen. Om de snelheid te bepalen waarmee u kunt uitblazen, moet u dit ook een aantal keren heel krachtig doen.
Flow – volume omkeerbaarheid
Als uw arts dit aangegeven heeft, wordt de test herhaald na het toedienen van een luchtwegverwijdend medicijn. U dient dan ook uw eigen longmedicatie tijdelijk te stoppen.
Diffusietest
Deze test meet de snelheid waarmee uw longen ingeademde zuurstof aan het bloed doorgeven. Nadat u volledig hebt uitgeblazen moet u diep inademen en de adem 10 seconden vasthouden. Hierna blaast u weer in het apparaat uit.
Bodybox
Dit onderzoek meet de weerstand van de luchtwegen. Hiermee wordt eigenlijk bepaald hoeveel moeite het ademen kost. Ook wordt de longinhoud gemeten.
De test gebeurt in een kleine cabine met doorzichtige wanden, die lijkt op een telefooncel. In de cabine staat een stoel waarop u kunt zitten.
Medicijnen tijdelijk stoppen
Voor het goed slagen van een test, moet u (soms) tijdelijk vóór het onderzoek, stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de uitslag van het onderzoek.
Belangrijk
Medicijnen tijdelijk stoppen
Voor het goed slagen van een test, moet u (soms) tijdelijk vóór het onderzoek, stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de uitslag van het onderzoek. Uw longarts vertelt u, als dit nodig is, welke medicijnen dit zijn en hoelang u moet stoppen.
Heeft u nog vragen?
Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de longfunctieafdeling.
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur