PDF
Stel PDF samen

Histamine-provocatietest

Longfunctieafdeling

 

De histamine-provocatietest

Dit is een onderzoek waarbij gemeten wordt hoe prikkelbaar uw luchtwegen zijn. U wordt verzocht een prikkelende, onschadelijke stof in te ademen (histamine). Hierna wordt gekeken hoe uw luchtwegen daarop reageren.

De voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn.

Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn, dan lukt het onderzoek het beste. Kom daarom op tijd zodat u even tot rust kunt komen voordat het onderzoek begint.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u tijdelijk stopt met het innemen van bepaalde medicijnen. Uw arts of de longfunctieanalist(e) legt u uit welke medicijnen dit zijn.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond dat is verbonden met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Op de neus wordt een klemmetje geplaatst, om te voorkomen dat er lucht via de neus kan ontsnappen.

Het apparaat meet op die manier de werking van uw longen.

Bij het begin van de test vraagt de longfunctie-analist u een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te ademen. Daarna inhaleert u, met tussenpozen, een oplopende dosis vernevelde histamine. Na elke nieuwe inhalatie wordt de test herhaald.

Benauwdheid
Aan de hand van de metingen wordt vastgesteld hoe uw luchtwegen reageren op de inademing van histamine. Na inademing van histamine kunt u enigszins benauwd worden of gaan hoesten. Als u erg benauwd wordt, krijgt u van de analist een medicijn toegediend dat direct uw luchtwegen wijder maakt. De benauwdheid wordt dan snel minder.

Eind van het onderzoek; duur
Het onderzoek wordt afgesloten wanneer uw adem­haling tot rust is gekomen en uw longen weer functioneren als voor het onderzoek. De duur van het totale onderzoek is vooraf niet te voorspellen, maar duurt tussen de 40 - 60 minuten.

Na het onderzoek kunt u lichte keelpijn of prikkelhoest hebben. Het onderzoek is inspannend door het vele blazen, maar is verder niet gevaarlijk.

Medicijnen tijdelijk stoppen

Voor het goed slagen van een test, moet u tijdelijk vóór het onderzoek, stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de uitslag van het onderzoek.

Medicatiestop-6-u.jpg

Medicatiestop-12-u.jpg

Medicatiestop-36-u.jpg

Medicatiestop-48-u.jpg

Medicatiestop-72-u-v3.jpg

Medicatiestop-168-u.jpg

Medicatiestop-niet.jpg

Belangrijk

Medicijnen tijdelijk stoppen
Voor het goed slagen van een test, moet u (soms) tijdelijk vóór het onderzoek, stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de uitslag van het onderzoek. Uw longarts vertelt u, als dit nodig is, welke medicijnen dit zijn en hoelang u moet stoppen.

Heeft u nog vragen?

Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de  longfunctieafdeling. 
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur