Ergometrie
Longfunctieafdeling
Een ergometrie is een inspanningsonderzoek. Dit wordt ook wel 'de fietstest' genoemd. Terwijl u fietst op de hometrainer wordt onderzocht hoe de werking van uw longen is bij inspanning. En ook welke lichamelijke inspanning u aan kan. Het onderzoek geeft informatie waarom u lichamelijk minder kunt presteren. Het onderzoek gebeurt op de longfunctie-afdeling. De longfunctieanalist(e) doet het onderzoek en er is altijd een longarts bij aanwezig.
De voorbereiding
- Draag tijdens de fietstest gemakkelijk zittende kleding en schoenen.
- Vanaf 2 uur voor de test kunt u beter geen zware inspanning doen of grote porties eten. Maar u hoeft niet nuchter te zijn.
- Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Zorg daarom dat u op tijd aanwezig bent.
Als u medicijnen gebruikt is het belangrijk dat u deze gewoon blijft gebruiken. Of de arts moet iets anders met u afgesproken hebben.
Het onderzoek
Voor het fietsen wordt eerst een longfunctietest gedaan en een vragenlijst ingevuld. Mogelijk neemt de arts voor en na het fietsen bloed af. Dit is om te bepalen hoeveel zuurstof en koolzuur in het bloed zit. Op de prik plek krijgt u dan een drukverband. Dit verband mag u na een uur verwijderen.
Fietsen
U neemt met ontbloot bovenlichaam (beha mag aanblijven) plaats op de fiets. Tijdens het fietsen worden verschillende metingen tegelijk gedaan:
- Om de hartslag via een hartfilmpje te volgen, krijgt u zuignapjes op de borst aangebracht.
- U krijgt een band om de arm om regelmatig de bloeddruk te kunnen meten.
- Tijdens het fietsen draagt u een masker voor mond en neus waardoor u normaal ademt. Het masker is verbonden met een computer. De computer meet hoeveel zuurstof u opneemt en hoeveel koolzuur u uitademt.
Het is de bedoeling dat u het fietsen zo lang mogelijk probeert vol te houden (10 - 15 minuten). Tijdens het fietsen wordt de weerstand (rem) steeds hoger ingesteld. Hierdoor wordt het trappen steeds zwaarder. Het is belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant.
U moet tijdens het fietsen aangeven wanneer u ongeveer nog een halve minuut ingespannen kunt fietsen. Daarna fietst u nog 3 minuten lang rustig uit.
Na het fietsen wordt opnieuw de vragenlijst ingevuld om veranderingen van uw klachten te kunnen zien. Het onderzoek totaal duurt ongeveer 45 minuten. Hiervan fietst u 15 minuten actief. Na afloop van het onderzoek kunt u zich opfrissen en weer aankleden.
Heeft u nog vragen?
Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de longfunctieafdeling.
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur