PDF
Stel PDF samen

Bloedgasanalyse

Longfunctieafdeling

 

Bloedgasanalyse

Bij een bloedgasanalyse wordt de hoeveelheid zuurstof, koolzuur en de zuurgraad van het bloed gemeten. Deze waarden zeggen iets over de werking van de longen. Daarvoor is het nodig om bloed uit uw slagader te onderzoeken. Bloed uit de slagader transporteert namelijk zuurstof van de longen naar de organen. Dit bloedprikken uit een slagader doet de longarts zelf tijdens het spreekuur.

De voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn. Er is geen speciale voorbereiding nodig. Uw eventuele medicijnen mag u gewoon gebruiken.

Het bloedprikken

De arts neemt met een spuitje wat bloed af uit de slagader in de pols of elleboog. De prik kan even pijn doen. Het prikken is te vergelijken met gewoon bloedprikken. Het enige verschil is dat het wondje iets langer moet worden dichtgedrukt. Hiervoor brengt de arts een drukverband aan op de prikplaats. Dit verband moet u zeker een half uur laten zitten.

Het bloedprikken duurt slechts enkele minuten.

Het afgenomen bloed wordt naar het laboratorium gebracht om de bloedgaswaarden te laten bepalen. De uitslag is meestal na ongeveer 30 minuten bekend.

Als uw arts dit aangegeven heeft, krijgt u een half uur lang extra zuurstof in te ademen. Hierna neemt de arts opnieuw bloed af voor onderzoek.

De uitslag

Meestal kunt u na het prikken even wachten op de uitslag die de arts met u bespreekt. Soms krijgt u de uitslag bij uw volgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Bent u verhinderd?
Kan de afspraak voor het onderzoek door ziekte of een andere reden niet doorgaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de longfunctieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen over dit onderzoek belt u dan met de  longfunctieafdeling. 
0495 - 57 21 94
Maandag t/m vrijdag:
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur