PDF
Stel PDF samen

Inleveren van sperma voor IUI

Priklaboratorium

U en uw partner komen in aanmerking voor een Intra-uteriene Inseminatie behandeling (IUI). Bij deze behandeling wordt het sperma in het laboratorium bewerkt en vervolgens door de gynaecoloog in de baarmoeder ingebracht, waardoor de kans op een zwangerschap wordt vergroot.

De afspraak

De dag van inseminatie hangt af van de dag van de eisprong. De afspraak voor het opwerken van het sperma wordt door de gynaecoloog met het laboratorium gemaakt en krijgt u bij het follikel-echospreekuur te horen. Het potje voor het opvangen van het sperma heeft u via de poli gynaecologie of het laboratorium meegekregen.

Ongeveer 5 kwartier na het inleveren van het sperma kunnen u en uw partner zich volgens afspraak bij de poli gynaecologie melden waarna de inseminatie gebeurt. Het is belangrijk dat u een identificatiebewijs van u en uw partner meebrengt.

Belangrijk

Het is heel belangrijk dat u het sperma op de afgesproken dag en tijd inlevert omdat anders de IUI mogelijk niet door kan gaan.

Het inleveren van het sperma

Het inleveren van het sperma kan alleen plaats vinden op de afgesproken datum en tijdstip bij het laboratorium. Daarvoor moet u zich melden bij de receptie. 

Wanneer u het sperma naar het laboratorium brengt is het belangrijk dat u het volgende meebrengt:

  • het aanvraagformulier 'Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium'
  • het met sperma gevulde potje met het bijgevoegde formulier 1

Om het sperma te kunnen opwerken, is het nodig dat u het sperma binnen 30 minuten na productie, op het priklaboratorium afgeeft. Het is dus belangrijk dat u rekening houdt met het tijdstip waarop u het sperma produceert.

Bij het inleveren van het materiaal worden u enkele vragen gesteld en er wordt om een handtekening gevraagd dat het ingeleverde sperma uw eigen lichaamsmateriaal is.

75 Minuten na het inleveren wordt u op de poli gynaecologie (route 2E) verwacht voor de inseminatie.

In het weekend of op feestdagen meldt u zich bij de portier. U zegt dan dat u iets voor het laboratorium af te leveren hebt. U wordt dan opgewacht door de dienstdoende analist die het sperma en de benodigde formulieren van u in ontvangst neemt. Voor de inseminatie wacht u bij de echokamer, 2e etage (route 2B).

Belangrijke aanwijzingen

  • Altijd de naam en geboortedatum van de mannelijke partner op het potje vermelden.
  • Bewaar het potje dat u heeft meegekregen bij kamertemperatuur.*
  • U mag dit potje vooral niet schoonmaken; schoonmaakmiddelen en water zijn schadelijk voor de zaadcellen.
  • Het sperma vangt u rechtstreeks op in het potje.
  • Belangrijk is dat u al het sperma opvangt. Ook wanneer er toch iets verloren gaat, wordt het materiaal in ontvangst genomen.
  • Het is belangrijk dat u minimaal 2 dagen en maximaal 4 dagen geen gemeenschap of zaadlozing heeft gehad. De kwaliteit van de zaadcellen is dan zo optimaal mogelijk.
  • Sperma moet door masturbatie worden verkregen; dat wil zeggen door zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt.
  • U mag geen condoom gebruiken; het materiaal kan schadelijk zijn voor de zaadcellen. Het sperma vangt u rechtstreeks op in het potje. Hierna sluit u het potje zorgvuldig af met de bijbehorende deksel.
  • Het sperma mag niet te sterk afkoelen (minimum temperatuur 25 ºC). Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis kunt u het potje met sperma bv. in uw broekzak bewaren.
  • U kunt zich melden bij de receptie, zij informeren het laboratorium.

* Indien er vloeistof in het potje aanwezig is, deze niet verwijderen en het potje in de koelkast plaatsen. Het potje met vloeistof 1 uur voor gebruik op kamertemperatuur plaatsen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met het laboratorium, bereikbaar op werkdagen van 07:30 - 17:00 uur.
0495 - 57 26 32

U kunt ook contact opnemen met de poli gynaecologie, bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.
0495 - 57 23 70