PDF
Stel PDF samen

GTT - Glucose Tolerantie Test

Priklaboratorium

 

Afspraak

Voor dit onderzoek wordt u verwacht op...........….-dag …………… om 08:30 of 08:50 uur in het priklaboratorium. U mag zonder een nummer te pakken doorlopen naar de prikruimte. Hier ontvangt u instructies van onze medewerker.

U krijgt in overleg met uw behandelend arts een glucose tolerantietest (GTT). U heeft uitleg gehad waar het onderzoek voor is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en wat daarbij van u verwacht wordt. In deze folder kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een GTT?

Een GTT kan helpen de diagnose te stellen bij de verdenking op suikerziekte (diabetes mellitus) of zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum). Bij suikerziekte is sprake van een gestoorde glucosetolerantie. Bij zwangeren is dit vaak van voorbijgaande aard.

Gestoorde glucosetolerantie betekent dat de glucose (suiker), die via de voeding in het bloed opgenomen wordt, onvoldoende in de lichaamscellen terecht komt. Glucose is nodig als brandstof voor de lichaamscellen. Als de glucose niet verbrand wordt, hoopt deze zich op in het bloed. Dit kan tot allerlei klachten en symptomen leiden.

Voorbereiding

Gedurende 3 dagen vóór de test moet u normaal eten en mag u geen suikervrij of vermageringsdieet volgen.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 23:00 uur niet meer mag eten en drinken, water drinken mag wel. Medicijnen die u met water in moet nemen kunt u innemen. Wanneer u medicijnen tijdens een maaltijd moet innemen, of met andere dranken dan water, dan mag dat pas na afloop van de test.

Hoe lang duurt de test?

De GTT duurt ongeveer 2,5 uur. U kunt bijvoorbeeld een leesboek of tijdschrift meenemen.

De test

Vóór de GTT wordt door een vingerprik uw nuchtere glucosewaarde vastgesteld. Vervolgens wordt bloed afgenomen en krijgt u suikerwater te drinken. Na 2 uur wordt weer bloed afgenomen. Daarna is de test afgelopen en mag u weer eten. Tijdens het onderzoek mag u niet overmatig bewegen, roken, eten en drinken. Water drinken mag wel.

De uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw controle afspraak.

Belangrijk

Voorbereiding
Gedurende 3 dagen vóór de test moet u normaal eten en mag u geen suikervrij of vermageringsdieet volgen. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn.

Heeft u nog vragen?

Bij eventuele vragen kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts of het priklaboratorium

Priklaboratorium, op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 17:00 uur:
0495 – 57 26 39