PDF
Stel PDF samen

De zuigelingen-unit

Vrouw–moeder–kind centrum (VMK)

De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd mogelijk.

Uw kindje wordt verzorgd op de zuigelingen-unit van het vrouw–moeder–kind centrum (VMK). De zuigelingen-unit bestaat uit een couveusekamer en een zuigelingenkamer.

Welke mensen werken op de zuigelingen-unit?

De kinderarts
Uw kindje wordt behandeld door de kinderarts. Er werken meerdere kinderartsen in het ziekenhuis. Elke ochtend loopt één van hen visite bij alle kindjes. Als u aanwezig bent praat de kinderarts u bij over de behandeling van uw kindje. Wilt u graag een uitgebreid gesprek met de behandelend arts? De kinderverpleegkundige maakt graag een afspraak voor u. In verband met de privacy geven wij alleen aan de ouders informatie over de kinderen. Op de afdeling werken verder ook:

  • leerling-verpleegkundigen;
  • stagiaires;
  • medewerkers service en zorg;
  • afdelingssecretaresses;
  • laboranten;
  • fysiotherapeuten;
  • medewerkers huishoudelijke dienst.

Met eventuele vragen, opmerkingen of klachten kunt u altijd bij de kinderverpleegkundige terecht. Ook kunt u in geval van problemen terecht bij de teamleiders van de afdeling.

Beveiliging van de afdeling
In verband met extra veiligheid zijn de toegangsdeuren van de afdeling van 20:00 tot 07:00 uur gesloten. Wanneer u als ouders aanbelt bij de toegangsdeur naar de afdeling, wordt de deur voor u open gemaakt.

Bezoektijden

Couveusekamer
Uw bezoek kan uw kindje zien via het raam van de couveusekamer tussen:

  • 11:00 - 11:30 uur
  • 16:00 - 16:30 uur
  • 19:00 - 19:30 uur

Bezoekregeling op de couveusekamer zelf
Ouders zijn altijd welkom. Broertjes en/of zusjes mogen 1 x per dag met de ouders mee op de kamer om naar hun broertje of zusje te kijken. Dagelijks mogen 2 volwassenen (niet alleen de ouders) mee op de kamer. Dit kan tussen:

  • 11:00 - 11:30 uur
  • 15:00 - 16:30 uur
  • 18:00 - 19:30 uur

De kindjes op de couveusekamer hebben een grotere kans op een infectie en hebben rust nodig. Daarom zijn voor het bezoek de volgende afspraken gemaakt:

  • één van de ouders is aanwezig bij het bezoek;
  • het bezoek mag niet wisselen;
  • de kindjes mogen niet uit de couveuse of bedje worden gehaald;
  • de couveuse mag niet worden opengemaakt;
  • iemand die ziek of verkouden is mag niet naar binnen;
  • in verband met privacy is het niet de bedoeling dat het bezoek ook naar andere kindjes gaat kijken!

Bloemen of planten zijn om hygiënische redenen niet toegestaan op het VMK centrum.

Hygiëne
Voor u de kamer binnen gaat gelden de volgende regels:

  • jassen en dergelijke aan de kapstok ophangen;
  • ringen en andere sieraden aan armen en handen afdoen;
  • handen wassen en desinfecteren.

Zelf mee verzorgen

Wanneer uw kindje sterk genoeg is, kunt u een deel van de verzorging zelf gaan doen. De kinderverpleegkundige overlegt dan met u wat u zelf kunt doen.

In bad
De kinderverpleegkundige geeft aan wanneer uw kindje sterk genoeg is om door u zelf in bad gedaan te worden. Zij helpt u de eerste keer hierbij. De tijd waarop u uw kindje in bad komt doen wordt door de kinderverpleegkundige in het patiëntendossier genoteerd.

Voeding
Als uw kindje zover is dat het zelf kan gaan drinken overlegt de kinderverpleegkundige met u welke voedingen u zelf geeft. Deze afspraken worden in het patiëntendossier genoteerd.

Voedingstijden:
Bij   5 voedingen:  7 – 11 – 15 – 19 – 23 uur.
Bij   6 voedingen:  6 –  9  – 12 – 15 – 18 – 22 uur.
Bij   7 voedingen:  6 –  9  – 12 – 15 – 18 – 22 – 2 uur.
Bij   8 voedingen:  6 –  9  – 12 – 15 – 18 – 21 – 24 – 3 uur.
Bij 10 voedingen:  6 –  8  – 10 – 12 – 14 – 16 – 18 – 21 – 24 – 3 uur.
Bij 12 voedingen: op de even uren, dus  6 – 8 – 10 uur enz.

Borstvoeding
Wanneer u zelf naar huis gaat en uw kindje nog niet mee kan, kunt u op de verpleegafdeling een elektrische borstkolf huren. Flesjes om de voeding in te bewaren kunt u krijgen op de afdeling. Schrijf op ieder flesje uw naam, datum en tijdstip van afkolven.

Op onze afdeling gebruiken wij het borstvoedingsprotocol van de WHO (World Health Organisation). Dit houdt in dat er geen flesje wordt gegeven als het kindje nog niet aan de borst kan drinken. De voeding wordt dan gegeven per sonde, cupfeeding of fingerfeeding. Als u het prettiger vindt dat uw kindje wel een flesje krijgt dan krijgt het flesvoeding en borstvoeding. Moedermelk die meer dan 48 uur oud is wordt niet meer gebruikt. Wanneer u teveel moedermelk heeft kunt u deze afkolven en invriezen. Deze melk is dan maximaal 3 maanden houdbaar.

Ook als u uw kindje nog niet zelf kunt voeden of in bad kunt doen is het belangrijk dat u er voor hem of haar bent. Uw kindje strelen en er tegen praten doet veel goed.

Kangaroeën
Bij het kangaroeën wordt het kindje bij de ouder op de blote borst gelegd. Dit kan al met hele kleine kindjes. Het gewicht of de leeftijd doet er niet veel toe. Wel is het belangrijk dat het kindje sterk genoeg is. De kinderverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.

Naar huis

Wanneer uw kindje naar huis mag is dit meestal een dag van tevoren bekend. De kinderverpleegkundige spreekt met u af hoe laat u uw kindje die dag kunt komen halen. Vaak krijgt u dan nog een laatste gesprek met de behandelend arts. Ook de kinderverpleegkundige heeft nog een gesprek met u. Hierin worden adviezen voor thuis en (controle)-afspraken besproken. Ook horen wij graag van u hoe u het verblijf op de zuigelingen-unit heeft beleefd. Als uw kindje langer dan 8 dagen op de zuigelingen-unit heeft gelegen, komt u in aanmerking voor couveuse-nazorg. U moet hiervoor wel verzekerd zijn. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Overige informatie

Patiëntenrechten
Net als volwassenen hebben kinderen patiëntenrechten. Dit geldt dus ook voor een pasgeborene. De patiëntenrechten van kinderen zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO). De wet onderscheidt drie leeftijdsgroepen: kinderen tot 12 jaar, kinderen van 12 tot 16 jaar en jongeren vanaf 16 jaar. Voor iedere groep gelden aparte regels. Zie de folder ‘Patiëntenrechten ouders en kind’.

Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC)
De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen geeft opvang en begeleiding aan ouders van couveusekinderen. Ook komen zij op voor de belangen van deze ouders. U kunt hier terecht met eventuele vragen, problemen of wanneer u ervaringen wilt uitwisselen.

Landelijk Secretariaat VOC
Postbus 1024, 2260 BA Leidschendam

Telefoon: 070 – 38 62 535
Internet: www.couveuseouders.nl
E-mail: info@couveuseouders.nl

Parkeren

Wanneer uw kindje opgenomen is komt u in aanmerking voor een weekkaart om te parkeren. Dit kan voordeliger voor u zijn als u meerdere malen per week gebruikt maakt van de parkeerplaats. Meer informatie vindt u in de folder: 'Parkeren’. Via de kinderverpleegkundige of de afdelingssecretaresse kunt u een aanvraagformulier krijgen. Hiermee kunt u bij de receptie in de centrale hal een weekkaart kopen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen? Stel deze aan de verpleegkundige of de behandelend arts. U kunt altijd, dus ook 's nachts, de afdeling bellen om te informeren hoe het met uw kindje gaat.

Vrouw–moeder–kind centrum:
0495 - 57 21 23

Zuigelingen-unit: 
0495 - 57 25 14