PDF
Stel PDF samen

Uw kindje ziet geel

Hyperbilirubinemie

Vrouw–moeder–kind centrum (VMK)

Na de geboorte kan het zijn dat uw kindje geel ziet. De medische term hiervoor is hyperbilirubinemie, icterus of geelzucht. De kinderarts of verpleegkundige heeft u uitleg gegeven over hyperbilirubinemie en de eventuele behandeling. In deze folder vindt u algemene informatie die u nog eens rustig kunt doornemen. Het is goed te realiseren dat voor uw kind de situatie anders kan zijn dan in deze folder beschreven is.

Wat is hyperbilirubinemie?

Hyperbilirubinemie betekent een te hoog gehalte van het bilirubine.

Iedereen breekt continue rode bloedcellen af en maakt dan ook weer nieuwe rode bloedcellen aan. Een pasgeboren baby breekt extra veel rode bloedcellen af. Een afvalstofje hiervan is bilirubine, een gele galkleurstof. De lever verwerkt het bilirubine, zodat dit het lichaam kan verlaten via de ontlasting en de urine.

De lever van een pasgeborene moet nog op gang komen. De eerste dagen lukt het daarom vaak niet om al het bilirubine te verwerken. Het bilirubine blijft dan langer in het bloed zitten en hoopt zich op in het lichaam, onder andere onder de huid. Dit verklaart de gele verkleuring van de huid. Bijna de helft van alle pasgeborene krijgt een gele kleur in de eerste levensweek. In sommige situaties komt het vaker voor, bijvoorbeeld wanneer uw kindje te vroeg geboren is, met de zuignap geboren is of een infectie heeft.

Verschijnselen

De belangrijkste verschijnselen van hyperbilirubinemie kunnen zijn:

 • gele kleur van de huid en het oogwit;
 • uw kindje wordt moeilijker wakker, valt sneller in slaap tijdens de voeding en drinkt moeizamer;
 • donkere urine;
 • dunnere ontlasting.

Onderzoek

Om te bepalen of het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, wordt er bij uw kindje bloed afgenomen. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht. Afhankelijk van de uitslag bepaalt de kinderarts welke behandeling nodig is.

Behandeling

Een behandeling is nodig wanneer het bilirubinegehalte te hoog dreigt te worden. Dit is nodig omdat extreem hoge waarden schadelijk kunnen zijn voor de hersenen. Uw kindje wordt dagelijks gecontroleerd op het bilirubinegehalte in het bloed.

Lichttherapie
Wanneer het bilirubinegehalte te hoog wordt kan lichttherapie (fototherapie) worden toegepast. Het bilirubine dat zich onder de huid bevindt wordt onder invloed van speciaal licht afgebroken, zodat dit sneller het lichaam kan verlaten.

Lichttherapie kan op verschillende manieren toegepast worden:

 • Bilibiblanket: dit is een dun ‘lichtmatrasje’ dat onder de rug van uw kindje wordt gelegd.
 • Bilibedje: uw kindje ligt op een bedje met een lichtgevend matras.
 • lichttherapielampen: uw kindje ligt in een couveuse, waar één of meerdere lampen omheen staan.

Wisseltransfusie
In sommige gevallen is de behandeling door middel van lichttherapie niet voldoende en kan het nodig zijn dat uw kindje een wisseltransfusie krijgt. Voor deze behandeling wordt uw kindje overgeplaatst naar een NICU (intensive care voor kinderen). De kinderarts geeft u hierover meer informatie.

Na de behandeling

Wanneer het bilirubinegehalte is gedaald tot de normaal waarden, wordt de behandeling gestopt (deze waarden zijn per kind verschillend). Het bilirubinegehalte wordt de volgende dag opnieuw gecontroleerd om te kijken of de waarden laag blijven. Soms komt het voor dat de waarde weer stijgt en wordt opnieuw met lichttherapie begonnen.

Aandachtspunten

Het krijgen van lichttherapie is onder normale omstandigheden niet schadelijk. Wel zijn er een aantal aandachtspunten:

 • Uw kindje mag in principe gewoon drinken zoals het gewend is, dus u kunt ook borstvoeding geven (indien nodig vaker aanleggen, ook gedurende de nacht). Probeer de tijd dat uw kindje uit de couveuse is zo kort mogelijk te houden omdat het belangrijk is dat uw kindje zoveel mogelijk lichttherapie krijgt.
 • De temperatuur moet regelmatig gemeten worden, omdat de lichttherapielampen een temperatuursverhoging kunnen veroorzaken.
 • Wanneer de behandeling wordt gestart met het bilibedje of lichttherapie, dan draagt uw kindje alleen een pamper. Dit wordt gedaan omdat de afbraak van bilirubine in de blote huid plaatsvindt.
 • De kinderarts kan beslissen om uw kindje een infuus te geven  voor extra vocht.
 • Bij lichttherapie krijgt uw kindje een brilletje op om de ogen te beschermen.
 • Pasgeborenen kunnen huiduitslag krijgen door het UV-licht van de lamp. Het gebruik van zalven, oliën of alcohol tijdens de lichttherapie kan dit ook veroorzaken.

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige of de arts. Zij zijn altijd bereid u nadere uitleg te geven.

Contactgegevens
SJG Weert:                                       
0495 – 57 21 00 

Vrouw-moeder-kind centrum:          
0495 – 57 21 23 

Couveuse afdeling:                           
0495 – 57 25 14

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

 • Dit voel ik, wat is het?
 • Wat kunnen we er aan doen?
 • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen