PDF
Stel PDF samen

Onderzoek naar koemelkallergie

Provocatietest

Kindergeneeskunde

Uw kind krijgt binnenkort een test om te kijken of het allergisch is voor koemelk (koemelkeiwit). In deze folder leest u hoe de test verloopt.

Waarom dit onderzoek?

Uw kind heeft klachten die mogelijk te maken hebben met koemelkallergie zoals:

  • Huidklachten (eczeem).
  • Klachten van de luchtwegen (loopneus, niezen, piepen bij in- of uitademing).
  • Maag-darmklachten (diarree, bloed bij de ontlasting).
  • Algemene klachten zoals heel veel huilen.

Het is onmogelijk om met behulp van bloedonderzoek of huidpriktests definitief aan te tonen of sprake is van allergie voor koemelkeiwit. Daarom krijgt uw kind deze test.

Uitleg van de test

Eliminatie
Hierbij wordt de koemelk uit de voeding weggelaten (eliminatie). Tijdens deze periode moeten de klachten van uw kind afnemen. Als de klachten afnemen kan een zogenaamde provocatietest in het ziekenhuis zinvol zijn.

Bij een groot deel van de kinderen blijkt dat de koemelk na enkele weken weer kan worden toegevoegd zonder dat opnieuw klachten ontstaan. De reden hiervan is soms onbekend, mogelijk groeit het kind over de allergie heen, misschien ontstonden de klachten door een andere oorzaak.

Provocatie
Provoceren betekent letterlijk 'uitdagen'; bij een provocatie probeer je een reactie uit te lokken. Deze test is een dubbel-blinde-provocatietest.

Dubbel wil zeggen dat 2 x getest wordt, 1 x flesvoeding mét koemelkeiwit en 1 x zonder. De testdagen liggen 1 - 2 weken uit elkaar.

Blind betekent dat niemand weet op welk moment er koemelkeiwit in de flesvoeding zit, uzelf niet, de verpleegkundige niet en de arts ook niet. De testvoeding is voorzien van een code. De melk die gegeven wordt smaakt en ruikt beide keren hetzelfde.

De testdagen

Op de testdag komt u met uw kind op de afgesproken tijd naar het vrouw-moeder-kind centrum (VMK).

Als uw kind op de dag vóór de test ziek is, kunt u de afspraak verzetten, via telefoon: 0495 - 57 21 23.

LET OP:

  • Breng zelf de voeding van uw kind  mee.
  • Geef uw kind thuis alvast een halve voeding op de normale tijd, om honger te voorkomen. We starten immers met kleine beetjes melk.

Heeft uw kind klachten op de testdag, geef dit dan even door aan de verpleegkundige. De afdelingsarts besluit dan of de test wel door kan gaan.

Start van de test
De test start met het geven van kleine hoeveel­heden testvoeding. Met tussenpozen van 20 minuten krijgt uw kind steeds een beetje meer testvoeding.

De hoeveelheid voeding wordt heel voorzichtig opgehoogd, om te voorkomen dat een heftige reactie ontstaat.

De test duurt ongeveer 3 uur. Afhankelijk van hoe uw kind drinkt kan dit soms langer duren.

Tijdens de testdag helpt een verpleegkundige om eventuele reacties vast te stellen en te noteren. Bij een heftige reactie, kan het nodig zijn medicijnen te geven of de test te stoppen. Dit laatste komt maar zeer zelden voor.

Na de test
Als er geen klachten zijn dan mag u met uw kind 1 uur na de test weer naar huis. U blijft gewoon dieetvoeding geven totdat u de uiteindelijke uitslag van de kinderarts heeft vernomen. Hiervoor krijgt u een afspraak kort na de tweede testdag.

Late reacties
Er is ook een late reactie mogelijk, dat wil zeggen na 24 uur, deze zijn meestal niet ernstig. U kunt dit bij uw controleafspraak aan de kinderarts melden.

Mogelijke reacties op de test:

  • rode huid, eczeem
  • jeuk
  • galbulten
  • darmkrampen
  • spugen
  • diarree
  • piepen
  • heesheid
  • benauwdheid.

Maakt u zich zorgen of heeft u vragen neem dan contact op met het VMK centrum: 0495 - 57 21 23.

Resultaat van de test

Na afloop van de tweede testdag krijgt de kinderarts het verslag van beide dagen. De kinderarts kan aan de hand van de codes nakijken op welke dag uw kind de echte koemelk te drinken heeft gekregen en op welke dag niet.

Na ongeveer 1 week worden de resultaten en de conclusie met u besproken (dit kan ook telefonisch zijn).

Er zijn 2 resultaten van de test mogelijk:

  1. Uw kind kreeg een allergische reactie na het drinken van de koemelk en niet bij de voeding zonder koemelkeiwit. Dan is de diagnose duidelijk: uw kind is allergisch voor melk (koemelkeiwit). Uw kind krijgt vanaf dit moment een koemelkeiwitvrij dieet.

  2. Uw kind kreeg geen reactie op de testvoedingen. Dat betekent dat uw kind niet allergisch is voor koemelk. U kunt uw kind weer koemelk geven.

Belangrijk

Voeding
Breng zelf de voeding van uw kind mee. 

Vergoeding
De kosten van de speciale voeding zijn zeer hoog en de verzekering vraagt een verklaring dat de allergie door middel van eliminatie en provocatie is bewezen. Indien de provocatie positief is, krijgt u de voeding vergoed. Bij een negatieve test wordt de voeding niet vergoed.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de poli Kindergeneeskunde, op werkdagen bereikbaar van 08:30 - 17:00 uur.

Poli Kindergeneeskunde:      
0495 - 57 22 50

Buiten kantooruren
Vrouw–Moeder–Kind centrum (VMK)
0495 - 57 21 23

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen